08
Fri, Nov

Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazine Economie & Maatschappij – Sinds internet een nieuwe economie startte, zo’n beetje sinds het jaar 2000, domineren Tech bedrijven de economie. De ‘grote 5’, Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook en Amazon, vertegenwoordigen een gezamenlijke beurswaarde van duizenden miljarden dollars en het einde van hun groei is nog niet in zicht.

De dagen van de traditioneel dominerende bedrijven zoals in olie, de automotive industrie en productiebedrijven, zijn geteld.

Toch zijn de onderlinge verschillen tussen deze Tech firma’s groot; van Retail (Amazon) en software (Microsoft), tot webservices (Alphabet/Google) en elektronicaproducten (Apple). Ondanks de onderlinge verschillen hebben deze Tech giganten hun aandeelhouders en oprichters miljarden dollars opgeleverd. Bij deze explosieve groei hoort ook een keerzijde; er is toenemende kritiek op het gebruik van alle data waarover ze beschikken. Amazon ligt al langer onder een vergrootglas vanwege slechte werkomstandigheden in tientallen distributiecentra. Ook de wijze waarop deze Tech giganten belasting ontwijken, heeft overheden in Europa en de VS wakker geschud.

 

Hoe ziet de toekomst eruit voor big Tech?
Amazon groeide dit jaar explosief, vooral dankzij de COVID-19 pandemie die consumenten dwong steeds meer online te bestellen. Logisch gevolg hiervan was, dat de omzet van de fysieke winkels van Amazon in de VS niet verder groeiden...

Ook de diensteverlening van Google, in de vorm van advertentieverkoop en Google Cloud services, groeide stevig door, net zoals de omzet van Microsoft door de gestegen verkoop van Microsoft Office 365 abonnementen, vooral dankzij meer thuiswerkenden in de VS en Europa. Facebook profiteerde van een groei van de advertentie-inkomsten met meer dan 20 miljard dollar.

De enige big Tech firma die geen groei rapporteerde was Apple. Het bedrijf verkocht veel minder nieuwe iPhones, maar met een nettoresultaat van ruim 55 miljard dollar (2019) hoeven de aandeelhouders zich geen zorgen te maken over hun dividend.

 

Groter dan het BNP van veel landen
Ze mogen dan wel verschillen in soorten diensten en producten, maar bij elkaar opgeteld zijn ze dominante tech-bedrijven goed voor meer dan 900 miljard dollar omzet. Daarmee zouden ze voor wat betreft het Bruto Nationaal Product een zeer verdienstelijke 17e plaats innemen, net achter Nederland en voor Saudi Arabië.

Hun miljarden worden vooral verdiend met hun platformen en het groeiende aantal (betalende) gebruikers. Door telkens weer nieuwe producten en diensten aan te bieden en slimme constructies te bedenken waarmee consumenten zich binden aan hun platformen, lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de groei. De enige vraag is: wat gaan overheden doen om de groeiende macht van big Tech te beteugelen?

Ik vermoed dat een betere belastingmoraal van Big Tech een groot deel van dit probleem kan oplossen. Daarmee voorkom je boetes en bemoeienis (lees: opsplitsen) van de overheid.

 

French Paulitz

Quote

NOS politiek

e-Matching