Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek & Maatschappij – Sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie werd ook in Nederland bijna dagelijks een tussenstand doorgegeven van het aantal overleden patiënten.

In de discussies die daardoor ontstonden, werden allerlei ‘deskundigen’ naar hun mening gevraagd waarbij vaak een vergelijking gemaakt met andere pandemieën zoals de Mexicaanse griep.

Het is natuurlijk een pijnlijk onderwerp want iedere overledene is er een teveel. Toch weten we eigenlijk heel weinig over het daadwerkelijke specifieke aantal Covid-10 sterfgevallen. Los van deze vreselijke pandemie hebben we het daar eigenlijk nauwelijks over terwijl dit aantal wereldwijd bijna 150 duizend mensen betreft als gevolg van andere uiteenlopende oorzaken. In onderstaande tabel geven we daarvan een overzicht.

Positie

Oorzaak

Aantal sterfgevallen per dag x 1.000

1

Hart- & Vaatziekten

   48.742

2

Kanker

   26.181

3

Longaandoeningen

   10.724

4

Ademhalingsproblemen

     7.010

5

Dementie

     6.889

6

Darmziekten

     6.514

7

Neonatale aandoeningen

     4.887

8

Diarree

     4.300

9

Diabetes

     3.753

10

Leveraandoeningen

    

Totaal aantal

 

   147.118

Bron: ourworldindata.org

 

In dit overzicht ontbreken de sterfgevallen n.a.v. natuurrampen en terroristische aanslagen. Deze aantallen variëren sterk omdat het momentopnamen zijn. Opvallend is dat, ondanks de grote aandacht voor dergelijke gebeurtenissen, het aantal slachtoffers relatief laag is.

Hoe ziet dat eruit per land?
In onderstaand plaatje staat een overzicht van het aantal sterfgevallen in een aantal grotere landen. Wat daarbij opvalt, is het relatief grote aantal sterfgevallen in Rusland. Een verklaring hiervoor is alcoholisme onder vooral het mannelijke deel van de bevolking en een slecht functionerende zorgsector.

Wat zeggen de statistieken over de COVID-19 pandemie?

Bovenstaande informatie is verzameld over een langere periode en geeft geen houvast m.b.t. de huidige COVID-19 pandemie. Sinds het uitbreken van de huidige pandemie (11 maart 2020) rapporteert de WHO getallen die variëren tussen de 272 en 10.520 sterfgevallen per dag. Dat geeft natuurlijk geen goed beeld van de werkelijkheid. Bovendien verschillen de testresultaten per land, zijn er allerlei disputen over de methode van informatieverzameling en wordt er per land een andere vorm van communicatie op na gehouden (lees: censuur).

Kortom, exacte gegevens zijn er (nog) niet en we kunnen vaststellen dat er meer tijd en zorgvuldige analyse nodig is voor accurate informatie die ons verder helpt bij de bestrijding van het COVID-19 virus.

French Paulitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching

Kranten ad

Aanbevolen artikelen