NL Magazine Maatschappij & Techniek – De laatste maanden wordt de komst van 5G vooral in verband gebracht met de Chinese Tech gigant Huawei en de verspreiding van het COVID-19 virus.
Dat laatste is aanleiding voor activisten om zendmasten in brand te steken; niet erg voor de hand liggend wanneer je weet dat 5G nog bijna nergens beschikbaar is. Bovendien worden de huidige 4G masten gebruikt voor onze hulpdiensten zoals de brandweer en ambulances. Het behoeft geen verdere uitleg wat de gevolgen kunnen zijn wanneer deze diensten niet oproepbaar zijn omdat een zendmast is afgebrand...........
Er wordt vooral aandacht besteed aan de vele voordelen van 5G voor consumenten. Zo wordt het downloaden van films een kwestie van een paar seconden (i.p.v. vele minuten) en kun je in een virtuele wereld stappen die bijna niet van echt is te onderscheiden. Maar er zijn andere, minder voor de hand liggende voordelen.
Waar kan 5G het verschil maken?
In maart van dit jaar schreven we al over de voordelen die 5G met zich meebrengt: naast de verbeterde snelheid (ongeveer 20x sneller dan het huidige 4G netwerk) kun je per vierkante kilometer ongeveer 10x meer internetapparaten inzetten en is de vertraging die optreedt (lees: de latentie) tussen de verbonden apparaten onderling verwaarloosbaar. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor zelfrijdende auto’s en in de zorgsector kunnen bijvoorbeeld complexe behandelingen ‘remote’ worden uitgevoerd. Denk daarbij aan de inzet van een medisch specialist vanuit New York die meekijkt bij een ingreep die plaatsheeft in Hong Kong en direct adviezen kan geven of de ingreep kan overnemen.
Ook kan er bijvoorbeeld in productiebedrijven efficiënter worden gewerkt met robots; de besparingen die dat oplevert kunnen worden aangewend voor investeringen. De voorspellingen zijn dat dit alleen al in de VS in 2025 kan leiden tot een stimulering van de economie met meer dan $ 500 miljard.
Waarom nog langer wachten?
De aanleg van dit nieuwe netwerk is een behoorlijke opgave: de overheid is momenteel bezig met de veilingen van de diverse beschikbare bandbreedtes. Telecomproviders moeten daar stevige bedragen voor neertellen. Dan volgt de benodigde investering in nieuwe infrastructuur en de installatie ervan op duizenden zendmasten en dus zal de beschikbaarheid van 5G in Nederland en andere Europese landen nog wel een paar jaar duren.
Er wordt reikhalzend uitgekeken naar deze nieuwe infrastructuur want 5G is niet zomaar een upgrade van een bestaand systeem. Het biedt talloze mogelijkheden voor nieuwe toepassingen en overheden en bedrijfsleven voorzien economische voorspoed, vergelijkbaar met de jaren negentig van de vorige eeuw toen we met internet kennismaakten en de mobiele telefoon zijn intrede deed.
Wie kan zich nog het piepende en krakende signaal herinneren van analoge internetverbindingen of de aanschaf van je eerste mobiele telefoon?
French Paulitz