Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazine Economie & Maatschappij – Het voorspellen van de toekomst helpt ons bij het maken van keuzes; bijvoorbeeld bij het starten van een onderneming, het kopen van een huis en het kopen of verkopen van aandelen.

Daarbij rechtvaardigen we onze keuzes vaak door te luisteren naar de mening van experts zoals futurologen, economen of (technische) wetenschappers, maar ook zij slaan regelmatig de plank helemaal mis.

Miskleun
Een ‘expert’ voorspelde in 1903 dat de automobiel slechts een tijdelijke noviteit was en het paard nooit zou gaan vervangen; in 2019 reden er meer dan 1 miljard automobielen rond. En van meer recente datum was de voorspelling (1998) dat de impact van het internet ongeveer net zo groot zou zijn als de introductie van de fax in de jaren 80 van de vorige eeuw; inmiddels zijn ongeveer 50 miljard apparaten met het internet verbonden en zijn onze levens radicaal veranderd door alle mogelijkheden die het internet ons biedt.

En toch blijven toekomstvoorspellingen ons bezig houden - Hoe ziet de toekomst er dan uit?
Enkele voorbeelden: Een onderzoek (www.futuretimeline.net) van enkele jaren geleden beschrijft dat we in de nabije toekomst onze huizen gaan bouwen van materialen die door 3D printers worden geproduceerd en in elkaar worden gezet door drones. Daardoor worden we bijvoorbeeld mobieler; een compleet huis wordt in enkele uren ontworpen, de onderdelen worden door een 3D printer ter plekke gemaakt, in een dag in elkaar gezet en is overal plaatsbaar. We gaan wolkenkrabbers bouwen die hoger en sterker zijn dankzij het gebruik van koolstof Nano frames en er komen hele steden die ondergronds of onderwater worden aangelegd.

 

De benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen die in een baan om de aarde cirkelen. We gaan steeds vaker kernenergie inzetten, mogelijk gemaakt door een nieuwe generatie kerncentrales die veiliger zijn en veel minder kernafval opleveren dankzij het gebruik van uranium en thorium als splijtstoffen.

Onze gezondheidszorg zal straks vooral in ons eigen huis plaatsvinden dankzij de inzet van robots en nieuwe technologie waarmee informatie over ons welbevinden direct leesbaar is voor artsen en specialisten. Overigens zullen we ook ons denkvermogen gaan vergroten door meer gebruik te maken van kunstmatige intelligentie; ook zal een nieuwe generatie kwantumcomputers de wetenschappelijke wereld op z’n kop gaan zetten.

En hoewel we momenteel vrijwel niet meer reizen, gaan we in de toekomst veel meer bemande ruimtereizen maken en kunnen we door sub-orbitale ruimtevaart nog sneller verre bestemmingen bereiken.

Wie zegt dat deze voorspellingen wel gaan uitkomen?
Zoals we in de opening van dit artikel al beschreven, komen veel voorspellingen nooit uit. En toch zijn enkele voorspellingen nu al zichtbaar. Er worden al jaren 3D objecten gemaakt met printers, we maken voorzichtig (commerciële) sub-orbitale ruimtevluchten en kunstmatige intelligentie is aan een opmars bezig. Het duurt misschien wat langer maar zeker is, is dat acceptatie van nieuwe ontwikkelingen steeds sneller verloopt zoals onderstaande weergave duidelijk maakt.



Zoals je ziet, duurde het 68 jaar voordat de eerste 50 miljoen mensen gebruik maakten van een vliegtuig. Ben benieuwd of het net zolang gaat duren voordat 50 miljoen mensen gebruik hebben
gemaakt van een sub-orbitale vlucht naar het andere eind van onze wereld. De technologie is er al, nu alleen nog betaalbare tickets.....................

French Paulitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching