Politiek & Maatschappij
Typography

(door Henny Rückert, onze correspondent uit Sint Maarten)

NL Magazine Politiek & Maatschappij - De situatie  in Sint Maarten is onwerkelijk. Waar het eiland overvol zou moeten zijn, omdat het hoogseizoen is, zie je niemand op straat behalve rondrijdende Nederlandse militairen en politie. De stranden zijn leeg, winkels en openbare gelegenheden zijn gesloten, de toeristen zijn naar huis gestuurd en nieuwe mogen het eiland niet binnen.

State of Emergency
Er is een ‘State of Emergency’ uitgeroepen. Niemand mag zijn huis uit en er is een 24 uurs curfew (uitgaansverbod, spertijd, avondklok). De regels die nu gelden blijven van kracht tot eind april en misschien zelfs wel tot juli. De corona-ellende is een enorme klap voor een eiland dat het volledig moet hebben van toerisme, eigenlijk de enige vorm van bestaan waar bijna iedere inwoner van afhankelijk is.

Onwetend
Niemand weet precies wat er aan de hand is, de krant wordt niet meer gemaakt. Het kleinste landoppervlak in de wereld gedeeld door twee landen, is eigenlijk alleen nog de Nederlandse kant. De Fransen hebben vanmorgen alle grenzen hermetisch gesloten door er enorme containers te plaatsen. Niemand komt de Franse kant meer binnen, maar ook niemand kan er nog uit.

De toeristen die er nog waren zijn naar huis gestuurd, niemand komt Sint Maarten nog binnen. Mensen werkend in de toeristen industrie zijn ontslagen of zullen hun baan weldra verliezen. Er wordt nu al honger geleden in Sint Maarten.(Note redactie: ten tijde van dit schrijven door onze correspondent was nog niet bekend dat er vandaag een vliegtuig naar Sint Maarten vertrekt met hulpgoederen en medicijnen).

Het is er iedere dag 28 graden, de zee is prachtig blauw, maar de 27 witte zandstranden zijn leeg. Misschien weer eens tijd voor een grote Nederlandse televisie actie. Sint Maarten lijdt, ook dit is Nederland!

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching