Politiek & Maatschappij
Typography

Hoe de VS met hun steunprogramma hun economie stimuleren

NL Magazine Economie & Maatschappij – De huidige pandemie heeft regeringen ertoe gedwongen allerlei maatregelen te treffen met als primair doel de verspreiding van het COVID-19 virus zoveel mogelijk te voorkomen. Het effect van deze maatregelen, zoals het sluiten van hele bedrijfssectoren en reisbeperkingen, heeft grote impact op de economieën van landen over de hele wereld. Om te voorkomen dat we afstevenen op de ineenstorting van onze economieën hebben regeringen van diverse landen steunmaatregelen aangekondigd. De centrale banken van onder andere Europa en de VS spelen hierin een belangrijke rol.

In de VS, nog steeds de grootste economie van de wereld (BNP van ruim $ 20.000 miljard in 2018), heeft de regering een steunprogramma aangekondigd (CARES Act – Coronavirus Aid, Relief & Economic Security Act) met een waarde van $ 2.000 miljard. Daarmee is dit programma het grootste steunprogramma ooit en is meer dan 2x zo groot als het bedrag dat in 2009 beschikbaar werd gesteld om toentertijd de financiële crisis te bezweren.

Waar gaat dat geld voor worden ingezet?
Om het overzichtelijk te houden (de CARES Act is een nogal lijvig document) hebben we de 5 belangrijkste onderdelen in onderstaande tabel op een rijtje gezet.

Categorie Totaal in miljarden Dollar Percentage
Huishoudens    603,7    30%
Grootbedrijf    500    25%
MKB    377    19%
Provincies & Gemeenten    340    17%
Centrale Overheden/Gezondheidzorg    179,5      9%

Huishoudens
Om ervoor te zorgen dat consumenten geld blijven uitgeven, keert de overheid ‘cash’ geld uit. Dat betekent dat iedereen die een jaarsalaris verdient tot maximaal $ 75.000 per jaar, direct een bedrag ontvangt van $ 1.200. Verdien je meer dan $ 75.000 per jaar, dan gaat dat bedrag verder omlaag; verdien je meer dan $ 99.000 dan ontvang je niets. Daarbovenop ontvangen gezinnen met kinderen $ 500 per kind.

Voor studenten is er een regeling dat leningen en rente tijdelijk (in ieder geval tot 1 oktober 2020) niet hoeven te worden betaald en hetzelfde geldt voor de betaling van hypotheeklasten (mits deze door de overheid zijn gegarandeerd). En mensen die geen werk meer hebben door de crisis, zoals freelancers, mensen met een tijdelijk contract of ontslagen medewerkers, wordt de periode van betaling van uitkeringen met 4 maanden verlengd.

Multinationals/grootbedrijf en het MKB
Deze voorzieningen van het fonds zijn vooral bedoeld voor de sectoren die het hardst getroffen worden zoals de luchtvaart, de hotelindustrie en grote koffie- en restaurantketens. Er is ook een bedrag beschikbaar voor bedrijven die van belang zijn voor de veiligheid van de VS (hoewel daar enigszins geheimzinnig over wordt gedaan gaat het naar verluidt om bedrijven als Boeing en bedrijven die deel uitmaken van het militair industrieel complex).
Voor het MKB wordt vooral geld beschikbaar gesteld voor het betalen van de doorlopende lasten als huur en salarissen gedurende de periode dat de crisis voortduurt zodat gedwongen ontslagen worden voorkomen.

Provincies en Gemeenten
Het beschikbare geld is vooral bedoeld voor de bestrijding van het Corona virus (aankopen van materialen, opzet van tijdelijke opvang en medische noodfaciliteiten) en voor de opvang van kinderen op scholen en andere instellingen.

Centrale Overheden en Gezondheidszorg
De ruim $ 179 miljard gaat vooral naar ziekenhuizen die besmette patiënten opvangen en die grote uitgaven moeten doen voor de aanschaf van apparatuur en beschermende kleding etc.

Hoewel de VS een wat trage start leken te kennen in het onderkennen van de gevaren van het COVID-19 virus, hebben ze zich snel herpakt. In een recordtempo werd dit financiële noodprogramma in elkaar gezet en goedgekeurd. Dat was wel nodig ook gezien de ontstane situatie in onder andere New York. ‘The city that never sleeps’ is inmiddels verworden tot een spookstad.

Ben benieuwd of Europa ook zo snel tot een noodprogramma komt…

French Paulitz


Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching