Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Economie & Maatschappij – Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof de grote technologiebedrijven nogal wat overeenkomsten hebben. We hebben het dan vooral over Amazon, Google (Alphabet), Facebook, Microsoft en Apple.

Zij hebben met elkaar gemeen dat ze alle vijf in relatief korte tijd zijn uitgegroeid tot dominante partijen met een enorme beurswaarde en dat enkele van hun oprichters, zoals Jeff Bezos en Bill Gates, terug te vinden zijn in de top 10 van rijkste mensen ter wereld.

Bovendien hebben hun platformen, diensten en software miljarden gebruikers en wordt verzamelde data ingezet om hun marktpositie steeds verder te verbeteren. Oh ja, en 4 van de 5 hebben hun ‘roots’ in het westen van de VS; Facebook kwam pas later richting Californië.

 

Die enorme beurswaarde – Waar komt die vandaan?

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de omzet en winst die deze 5 Tech giganten jaarlijks realiseren*.

Bedrijf

Omzet in miljarden Dollar

Nettowinst in miljarden Dollar

Marge in %

Apple

   265,6

   59,5

   22,4

Amazon

   232,9

   10,1

     4,3

Alphabet

(Google)

   136,8

   30,7

   22,4

Microsoft

   110,4

   16,6

   15.0

Facebook

     55,8

   22,1

   39,6

Totaal

  801,5

 139,0

   17,3

*omzetgegevens over 2018

 

De omzet van Applewordt vooral behaald uit de verkoop van de iPhone (62%), direct daarna volgen de iPad en iMac (goed voor 17% van de omzet). De rest van de omzet komt uit Apple TV, Apple Watch en Beats producten en diensten als Apple Pay en Apple Care en de verkoop van apps via de app store.

Amazon haalt ruim 70% van de omzet uit de online- en offline (Whole Foods supermarken) stores en Amazon Web Services (cloud services) is goed voor ruim 11% van de omzet. Daarnaast ontvangt Amazon vergoedingen (ruim 18% van de omzet komt uit de verkoop van goederen die door derden via hun platform worden verkocht).

En Microsoftis vooral bekend van alle Windows en Officeproducten die tegenwoordig voor het overgrote deel worden aangeboden als cloud services (lees: Office 365 en Azure). Microsoft verkoopt ook computerproducten (bijv. Surface notebooks) en is actief met de Hololens (AR oplossing).

De omzet van deze 3 giganten komt tot stand dankzij producten en diensten die u aankoopt en aan u worden geleverd. M.a.w.; u betaalt een prijs voor een product of een dienst, logisch toch?

 

En wat doen Google en Facebook- Daar betaalt u niks maar zorgt u toch voor de omzet

Zonder dat we het echt in de gaten hebben, zorgen wij als gebruikers van de (gratis) platformen van Facebook en Alphabet (Google) dat zij miljarden omzetten (en winsten) realiseren. De gigantische aantallen zoekopdrachten die Google voor ons verwerkt en de populariteit van Youtube leiden tot advertentie-inkomsten en dat levert bijna 85% van de omzet op.

En bij Facebook is het eigenlijk precies eender: meer dan 96% van hun omzet komt uit advertentie-inkomsten dankzij de populariteit van het (gratis) platform; die populariteit wordt veroorzaakt door de content (verhalen, foto’s en filmpjes etc.) die u en ik plaatsen.

Dus hoewel het er in eerste instantie op lijkt dat deze 5 Tech-giganten nogal wat overeenkomsten vertonen, de manier waarop ze hun geld verdienen is weer een ander verhaal.

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching