Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Economie & Maatschappij – De beurzen vertonen dieprode cijfers sinds het Corona virus heeft toegeslagen. Bleef het op het eerste gezicht nog bij wat kleine verliezen her en der, inmiddels is duidelijk dat alle beurzen wereldwijd grote verliezen noteren.

Hoewel de laatste maanden ook duidelijk werd dat de hoge noteringen van de laatste 2 jaar hun piek wel hadden bereikt, - de economische groei vlakte al wat af -, deze dramatische val is ongekend. En toch zijn er bedrijven die geen, of bijna geen, last hebben van deze crisis.

Welke bedrijven zijn dat dan?
Mensen wordt dringend aangeraden thuis te blijven en vooral direct menselijk contact waar mogelijk te vermijden. Maar je moet wel zorgen voor je dagelijkse boodschappen, dus laat je die thuisbezorgen. Vandaar dat Amazon dringend behoefte heeft aan 100.000 extra medewerkers om aan deze vraag te kunnen voldoen en ook bij Albert (thuisbezorg service van AH), en Picnic zijn het drukke tijden. Je kunt natuurlijk ook je eten bestellen bij Domino’s Pizza, of via thuisbezorgd.nl; zij spelen handig in op de crisis en benadrukken dat zij ‘contactloos’ bezorgen.

Daarnaast is er onzekerheid over hoelang deze crisis gaat duren en dat zorgt ervoor dat producten die langer houdbaar zijn (diepvries, conserven etc.) populair zijn. Voor een bedrijf als Unilever (o.a. Unox) zijn het drukke tijden. Die extra voorraad diepvriesproducten moet thuis natuurlijk in een vrieskist of grotere ijskast worden opgeslagen; voor Coolblue zijn deze ‘niet aan te slepen.................’

Oh ja, denk ook aan het advies om dagelijks meerdere keren je handen goed te reinigen met handgel of zeep en de enorme vraag naar mondkapjes. Om aan de grote vraag te kunnen voldoen draaien fabrieken overuren.

Last but not least; er bestaat ook grote behoefte aan testapparatuur om mogelijke besmetting met het Corona virus te kunnen vaststellen. De firma Roche, een Zwitserse farmaceut, heeft in de VS inmiddels in 100 laboratoria testapparatuur geplaatst; zo’n machine verwerkt, volledig geautomatiseerd, in 24 uur meer dan 4.000 monsters van patiënten. Met het oog op het snelgroeiende aantal Corona meldingen zal de vraag naar deze apparatuur snel toenemen.

Thuiswerken - Een handige tijdelijke oplossing?
Het aantal thuiswerkers is de laatste weken explosief gegroeid. Daarmee is de vraag ook toegenomen naar meer en vooral veilige dataverbindingen; voor bedrijven als Ziggo en KPN is het spitsuur.
Kinderen zitten noodgedwongen thuis, kunnen niet naar de sportvereniging en willen graag films kijken of (digitale) spelletjes spelen; goed nieuws voor de aanbieders van video streaming diensten als Netflix en Videoland en de aanbieders van allerlei internet games.

En na de crisis?
Veel van de gevolgen van deze crisis kunnen we nog niet overzien; de komende weken, zo niet maanden, gaan dat uitwijzen. Dat plaatst onze overheden nu voor enkele zware opgaven waarbij de prioriteit is de verspreiding van het virus te beperken en zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen.
Een andere opgave, het treffen van economische maatregelen, lijkt effect te hebben en da’s goed nieuws. Zodra het virus is beteugeld kan de economie weer snel herstellen.

Voor nu kijk ik vooral uit naar hogere temperaturen; daar wordt Corona niet vrolijk van, ik wel.

French Paulitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching