Door Henny Rückert – Onze correspondent uit Sint Maarten (Caribbean)
Het is eind maart, normaal beleeft het eiland Sint Maarten, dat volledig afhankelijk is van toerisme, het hoogseizoen, maar is volledig uitgestorven. Winkels en restaurants zijn gesloten, de toeristen die er nog waren zijn met de laatste vliegtuigen teruggevlogen naar hun eigen land. Aan de Franse kant is autorijden bovendien verboden. Het eiland lijkt niet ver van een totale lockdown.
Toen rond de jaarwisseling dat China bekend maakte dat de stad Wuhan getroffen was door een plaag, had niemand in de westerse wereld nog een idee welke tsunami zou volgen. Als het nieuws al gelezen was, dacht iedereen dat het totale regiem in China wel in staat zou zijn de zaak in de hand te houden. Echter, zo zou blijken, de chinezen waren te laat.
Midden februari kwamen de eerste berichten uit Iran, het land met het oorlog zuchtige autoritaire regiem en de broodarme burgers. Meer dan duizenden besmettingen en honderden doden werden gemeld. Besmettingen in gevangenissen werden beantwoord door het vrijlaten van 56.000 gevangenen. Iran was niet in staat besmettingen van burgers te volgen en de uitbraak van het virus te stoppen. Ver van ons bed… dachten we.
Eind februari, begin maart veranderde die gedachte. Er was een uitbraak in Italië, Noord-Italië werd plat gelegd door de Italiaanse regering, het land was in chaos. Van de verouderde bevolking stierven vele mensen. Het land werd stil gelegd. Scholen, winkels en restaurants gingen dicht.
Begin maart is de besmetting met het Corona virus uitgegroeid tot een pandemie. De hele wereld heeft het corona-virus, overal gaan scholen dicht en overal vallen slachtoffers te betreuren. Wereldwijd geven regeringen adviezen. In ieder land anders. In Italië worden burgers beboet als ze hun huis verlaten. De meeste mensen blijven thuis bij de familie, maar dit weekend was het een drama aan de Nederlandse kust. Mede door het mooie lenteweer was badplaats Zandvoort drukker dan in het hoogseizoen. Mensen denken schijnbaar al snel ‘het virus zal mij niet treffen’, natuurlijk een zeer grote en domme denkfout; immers, het virus spaart niemand.
Lockdown
In Sint Maarten is er door het wijze optreden van de regering, vooralsnog geen paniek. Wie het huis niet uit hoeft, blijft thuis. Toch verwacht men een totale lockdown op het eiland. Wanneer? Veel mensen maken er een weddenschap over. Maar een ding is duidelijk, de economie van Sint Maarten, die dezer dagen hoogtij moet vieren loopt een enorme klap op. Noothulp zal binnenkort op gang komen. Het hoogseizoen beleeft de grootste klap in de geschiedenis. Het is nu wachten op de tijd dat de Lockdown wordt ingesteld.
Sint Maarten, twee jaar geleden nog keihard geraakt door hurricanes, gaat opnieuw zware tijden tegemoet.