Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Economie & Maatschappij – Tot zo’n 200 jaar geleden leefden de meeste vrouwen min of meer in slavernij. Zij hadden weinig tot geen rechten, verloren alle aanspraak op het hebben van enige vorm bezit zodra ze waren getrouwd en de meeste beroepen waren voor hen onbereikbaar.

Overigens hadden de meeste mannen in die tijd ook weinig opties; zij waren bezig met het bewerken van het land, het voeren van oorlogen en in de late 19e eeuw, het leveren van zware arbeid in fabrieken of in kolenmijnen.

Sinds het midden van de 19e eeuw is de rol van vrouwen behoorlijk veranderd. Daarbij valt op dat deze ontwikkeling vooral heeft plaatsgevonden in het Westerse deel van de wereld met als gevolg grote vooruitgang in bijvoorbeeld de wetenschap, politiek, de staat van de economie en de rechtspraak.  


De toename van vrouwelijke kostwinnaars – Oorzaak en gevolg?
Vooral de laatste 40 jaar is het aantal vrouwelijke kostwinnaars fors toegenomen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het aantal vrouwen dat kostwinnaar is, gegroeid van 4 miljoen in 1981 naar meer dan 10 miljoen in 2018. Eenzelfde ontwikkeling is zichtbaar in de meeste (West) Europese landen waarbij niet alleen het aantal werkende vrouwen (met kinderen) is toegenomen, maar ook het aantal vrouwen dat kostwinnaar is voor het gezin, zoals in de VS.

Vooral de instroom van vrouwen in het hoger- en wetenschappelijk onderwijs sinds de 60’er jaren van de vorige eeuw, heeft aan deze ontwikkeling bijgedragen. Inmiddels is meer dan de helft van de studenten aan de universiteiten in ons land een vrouw en zie je in de rechtspraak, openbaar bestuur, onderwijs en de medische wereld dat vrouwen vertegenwoordigd zijn in alle lagen van een organisatie en dus ook in leidinggevende functies.


Waar kan het dan nog beter?
Er is één sector waar de verhoudingen tussen vrouwen en mannen nog altijd achterblijft: het bedrijfsleven.  Onderstaande tabel geeft het percentage vrouwen weer in leidinggevende posities in het bedrijfsleven in de VS (2019).

Functie

Percentage vrouwen in deze functie

CEO – Chief Executive Officer

                       5,8%

Top performers (hoogste salarissen)

                     11,0%

Raad van Bestuur

                     21,2%

Hoger kader (senior management)

                     26,5%

Management

                     36,9%


In het bedrijfsleven zijn vooral de leidinggevende functies die de winst beïnvloeden, in handen van mannen. Vrouwen met leidinggevende functies in het bedrijfsleven zijn vaker verantwoordelijk voor de juridische afdelingen, Human Resources of vergelijkbare staffuncties.

Kortom, er is veel vooruitgang geboekt in de afgelopen 40 jaar maar we zijn er nog niet. Een kanttekening daarbij is dat vrouwen vooralsnog achterblijven in technische beroepen; juist daar is de komende jaren grote vraag naar, dus kom op vrouwen, schrijf je in voor een technische studie!

French Paulitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching