Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij/Economie–  Vaak wordt het succes van een economie bepaald door het Bruto Nationaal Product (BNP) van een land, dus wat alle mensen aan goederen en diensten met elkaar produceren in een bepaalde periode (meestal een jaar).

Maar in onze rap veranderende wereld zijn er meer invloeden die bepalen of een economie succesvol kan zijn. Daarover publiceerde het ‘World Economic Forum’ (vooral bekend van hun jaarlijkse feestje in Davos) in november 2019 een rapport waarin ze 141 landen beoordeelden op hun staat van dienst met betrekking tot die concurrentiepositie.

Het ‘World Economic Forum’ (Wereld Economisch Forum of WEF) hanteert daarbij als uitgangspunt dat een concurrentiepositie van een land wordt bepaald door de productiviteit van een land en de invloed van alle instituties, regelgeving en factoren die de productiviteit mogelijk maken. Inmiddels heeft Het WEF hiertoe een standaard geïntroduceerd; Global Competitiveness Index (GCI 4.0) die zich richt op een viertal kerngegevens:

  1. Omgevingsfactoren en omstandigheden: instituties, infrastructuur, inzet van informatietechnologie en macro economische activiteiten;
  2. Workforce (human capital): competenties en opleidingsniveau, gezondheid;
  3. Markten: arbeidsmarkt, financieel systeem, omvang van de markt, productaanbod;
  4. Innovatievermogen: dynamiek, ecosysteem (startups, research, campussen).

Wie is dan de nummer 1 (rapport November 2019)?
De landen in de top 10 kregen allen een zeer hoge beoordeling, maar Singapore werd nipt winnaar. Daarmee hebben zij de VS naar de tweede plaats verwezen hoewel er nog steeds verbeterpunten zijn. Zo zou Singapore de persvrijheid kunnen verbeteren en is er (te) weinig aandacht voor duurzaamheid. In onderstaande tabel hebben we de top 10 vermeld.

 

Positie

                   Land

 2019 (CGI index score*)

2018 (CGI index score)

1

Singapore

       84,8

       83,5

2

Verenigde Staten

       83,7

       85,6

3

Hong Kong

       83,1

       82,3

4

Nederland

       82,4

       82,4

5

Zwitserland

       82,3

       82,6

6

Japan

       82,3

       82,5

7

Duitsland

       81,8

       81,8

8

Zweden

       81,2

       81,7

9

Verenigd Koninkrijk

       81,2

       82,0

10

Denemarken

       81,2

       80,6

*CGI score maximaal 100


Hoe ziet dat eruit per regio? 

Een ander perspectief op de concurrentiepositie van landen is deze te bekijken in een bepaalde regio en hoe deze regio’s dan presteren ten opzichte van elkaar.

Daarbij valt op dat Het Midden Oosten en Noord Afrika als regio achterblijven ten opzichte van andere regio’s maar dat een land als Israël in deze regio opvalt door een hoge score. Toch laat deze regio een aanmerkelijke verbetering zien ten opzichte van 2018. In onderstaande tabel ziet u het W.E.F. overzicht van de diverse regio’s.

 

Regio

Best presterend

      2019

Slechtst presterend

Europa & VS

VS

       83,7

Bosnië & Herzegovina

Latijns Amerika & Cariben

Chili

       70,5

Haïti

Oost Azië & Pacific

Singapore

       84,4

Laos

Zuid Azië

India

       61,4

Nepal

Euro Azië

Rusland

       66,7

Tajikistan

Midden Oosten & Afrika

Israël

       76,7

Yemen

Sub Sahara Afrika

Mauritius

       64,3

Chad


De regio Oost Azië behaalde opgeteld de hoogste score (73,9), direct gevolgd door Europa en de VS (70,9). Dat komt overeen met de wetenschap dat de meest competitieve economieën zich al meer dan 10 jaar in deze twee regio’s bevinden.

Het opvallende in deze lijst is dat China (nog) ontbreekt; China staat nu nog op plaats 28. De vraag is niet zozeer of China deel zal gaan uitmaken van de top 10, maar meer wanneer China een plaats gaat innemen.

French Paulitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching