Politiek & Maatschappij
Typography

Onderlinge strijd middelbare scholieren Noord-Holland​ 

NLMagazine Maatschappij/Politiek – Het wordt al weer de tweeëntwintigste keer dat  BNNVARA's scholieren-debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis' wordt georganiseerd en waarbij men op zoek gaat naar het beste debat- en speechtalent van Nederland.

De voorrondes worden georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Het doel is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om hen te laten ervaren wat provinciale politiek inhoudt.

Middelbare scholen uit alle provincies strijden om de titel van beste debatschool van Nederland. De voorrondes in Noord-Holland vinden plaats op woensdag 26 februari en vrijdag 13 maart vanaf 10.15 uur en worden gehouden in Raadhuis Haarlemmermeer in Hoofddorp.

De jonge debaters krijgen enkele pittige en prikkelende stellingen te verwerken; niet bepaald eenvoudige stellingen, maar maatschappelijke onderwerpen die op alle mogelijke manieren met alle voors en tegens vooraf goed moeten worden bestudeerd zodat men beslagen ten ijs kan komen en terecht aanspraak meent te mogen maken op deze zo welbegeerde titel.

Stellingen voor Noord-Holland 

  1. Er moet een quotum komen voor meer vrouwelijke bestuurders: wethouders, gedeputeerden, burgemeesters of commissarissen van de Koning;
  2. Verkeersvoorlichting aan scholieren leidt tot veiliger gedrag in het verkeer;
  3. De provincie moet soepeler zijn in het toestaan van woningbouw in landelijk gebieden en de natuur rondom steden en dorpen.


Landelijke stellingen

De landelijke stellingen gaan onder meer over drugsgebruik onder jongeren, de rol van ouders bij seksuele voorlichting en de Europese 'Green deal'. Alle onderwerpen zijn te vinden op http://ownhlagerhuis.nl/stellingen.


Deelnemers woensdag 26 februari

AT scholen Laar en Berg - Hilversum

Atheneum College Hageveld - Heemstede

Calandlyceum - Amsterdam

CSG Jan Arentsz - Alkmaar

Gemeentelijk Gymnasium Hilversum - Hilversum

Haarlemmermeer Lyceum Dalton - Hoofddorp

Hartenlustmavo - Bloemendaal

Het Amsterdams Lyceum - Amsterdam

Murmelliusgymnasium - Alkmaar

Vechtstede College - Weesp

Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig - Hoofddorp

SG Huizermaat - Huizen


Meer informatie

Datum: 26 februari

Aanvang: 10.15 uur
Locatie: Raadhuis Haarlemmermeer, Raadhuisplein 1, 2132 TZ Hoofddorp  

Contactpersoon Het Debatbureau: Frits Bloemberg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching