Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij/Economie/Politiek – Het Chinese ruimtevaartprogramma neemt met een enorme vaart een steeds belangrijker plaats in in de ruimtevaartindustrie. Om steeds meer impact te en feedback te krijgen van alles wat zich in de onmetelijke ruimte allemaal voordoet, bouwt China heel veel raketten die continue de ruimte in worden gestuurd.

China zit bepaald niet stil, gaat haar eigen weg met het door haar speciaal gekozen ruimtevaartprogramma met onder andere de bouw van een eigen ruimtestation, en trekt zich niets aan van al het commentaar dat men, vooral vanuit het Westen, krijgt. Het ruimtevaartprogramma van China lag eigenlijk tot het begin van de jaren negentig helemaal stil. Des te knapper is het, dat men in zo’n korte tijd al in staat was om in 2014 haar eerste zelfrijdende wagentje op de maan te zetten.


Indrukwekkend

China gaat heel ver en is ook hard bezig om een structureel ruimtevaartindustrie uit de grond te stampen. Kapitaal schijnt voldoende voorradig te zijn, dus van de kant van China kunnen we nog veel verwachten. Feit is ook dat China als enige land ter wereld naar de achterkant van de maan wil gaan, een deel van de maan dat nog nooit eerder door wie dan ook werd bereikt en waarvan ook weinig informatie aanwezig is omdat wij ‘die kant van de maan’ helemaal niet kennen.


Prestigieus inhaalprogramma

Impact, prestige, China, en ook India willen meedoen met het wereldtoneel van de globale ruimtevaartindustrie en draaien op volle toeren om indrukwekkende informatie uit het heelal te verzamelen. Dit soort in feite jonge ruimtevaartlanden werkt niet met vastomlijnde structureren zoals de bureaucratische NASA en ESA, maar willen gewoon zo snel mogelijk weten wat er allemaal gebeurt in het heelal en schromen niet scoren om daarvoor enorme investeringen te doen. Het is zeker niet ondenkbaar dat de Chinese ruimtevaartprogramma met hun eigengereide werkwijze en stijl de Westerse ruimtevaartgrootmachten over een paar jaar op alle fronten heeft ingehaald.


Jos de Jong

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching