Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NL Magazine Wetenschap - Het gebeurt niet vaak in deze tijd van het jaar, maar vrijdagochtend vroeg is het een feit. Vroeg in de ochtend, waarschijnlijk vanaf ongeveer 05.20 uur tot ca 06.20 uur trekt er een ware meteorenstorm over het land.

Het wordt ongetwijfeld een fraai spektakel. Het zijn tenslotte ook niet zo maar ‘een paar’ vallende sterren die in iets minder dan een uur in heel het land kunnen worden waargenomen; het kunnen er wel eens zo’n honderd tot tweehonderd zijn. In werkelijkheid kan het aantal vallende sterren zelfs wel eens oplopen tot zo’n 400 per uur, maar je kunt ze niet allemaal zien. Je kunt immers niet naar alle kanten tegelijk kijken, door lichtvervuiling kun je zwakke meteoren vaak niet goed zien en ook kan de maan met haar licht een storende factor zijn.

Vroeg je bed uit of niet
De aarde beweegt zich rond die tijd door een wolk van gruis met de fraaie naam Alpha Monocerotiden, die een heftige meteorenstorm veroorzaakt met een snelheid heeft van ongeveer 63 kilometer per seconde! Als je het er voor over hebt om dit spektakel mee te maken, dan moet je vroeg je bed uit. Om rond die tijd buiten te staan, kan wel eens een beetje aan de frisse kant zijn. Als je daar geen zin in hebt, kijk dan rond 05.50 uur. Dan bereikt het spektakel haar hoogtepunt met misschien wel drie tot vier vallende sterren per minuut.

 
Nu maar hopen dat de lucht helder is. De voorspellingen zijn nog wat onzeker maar er zullen waarschijnlijk wat wolkenvelden zijn. Als die nou toevallig even weg zijn, dan is de kans groot dat je een fors aantal vallende sterren zult zien.

Tips van Weeronline    
Of ze nou zichtbaar zijn of niet, met onderstaande tips ben je in ieder geval goed voorbereid:

- Check de dag voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoe groot de kans is op   
   opklaringen.
- Kleed je warm aan, de gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt!
- Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zul je meer zien dan vanuit je
   verlichte achtertuin in de stad.
- Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel
  van de hemel afschermen, kun je vallende sterren missen.
- Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar.
  Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
- Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.

Quote

Tech nu.nl

04 april 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Mediamarkt

Coolblue

Aanbevolen artikelen