Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NL Magazine Opleiding - Onze denksnelheid ligt hoger dan onze leessnelheid. In de praktijk betekent dit dat we sneller gedachten en inzichten vormen dan dat we woorden tot ons kunnen nemen.

Ons brein krijgt daardoor te maken met een bepaalde ‘overcapaciteit’. Zodra je een tekst langzaam leest, vanuit de veronderstelling deze dan beter te begrijpen, dwaalt je brein juist af en bereik je het tegenovergestelde. Snellezen onder de knie krijgen? Ontdek hier de tips van timemanagement expert Björn Deusings.

  1. Reken af met afleiding

Afleiding is een van de grootste obstakels voor jouw leessnelheid en tekstbegrip. Voordat je aan een tekst begint, doe je er goed aan om jezelf af te zonderen. Zoek een rustige plek op, sluit de (kantoor)deur en draag indien je dat prettig vindt een geluiddempende koptelefoon. Doet wonderen voor zowel je concentratie als je leessnelheid.

 

  1. Zorg voor een actieve leeshouding

Zorg dat je een actieve leeshouding aanneemt: hoofd recht en boek of tekst recht voor je. Laat je niet verleiden om je comfortabel onderuit te laten zakken. Een onderuitgezakte houding geeft namelijk het signaal af aan je hersenen dat het tijd is om uit te schakelen en te ontspannen. Niet bepaald bevorderlijk voor je aandachtspanne en leestempo.

 

  1. Doe aan ‘scannen’ en ‘skimmen’

‘Scannen’ en ‘skimmen’ zijn snelleestechnieken die je gebruikt om de tekst te verkennen. Bij skimmen bekijk je vluchtig de koppen, afbeeldingen en andere zaken die uit de tekst springen. Scannen doe je met bepaalde trefwoorden in gedachten. Zo krijg je vooraf al een idee over de structuur en inhoud ervan. Dat zorgt ervoor dat het daadwerkelijk lezen van de tekst uiteindelijk sneller gaat.

 

  1. Oefening baart kunst

Om je leessnelheid te verhogen, is oefenen het sleutelwoord. Zodra je merkt dat je de snelleestechnieken onder de knie hebt, verhoog je jouw leestempo. Doe dit keer en keer opnieuw totdat je op een leessnelheid komt die ietwat oncomfortabel aanvoelt. Schaal dan iets terug. Op die manier bereik je een leessnelheid waarbij je vlug door de tekst heen gaat, maar je wel het tekstbegrip behoudt.

Quote

Tech nu.nl

31 mei 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue