Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

550+ activiteiten door heel Nederland

NL Magazine Wetenschap - Met meer dan 550 aangemelde activiteiten staat oktober weer volledig in het teken van het verleden met de Maand van de Geschiedenis. Het jaarthema Aan het werk inspireerde honderden musea, boekhandels, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen tot de organisatie van uiteenlopende activiteiten: van rondleidingen tot fietstours en van tentoonstellingen tot optredens. De Maand van de Geschiedenis biedt voor ieder wat wils, in twaalf provincies én online.

Aan het werk
Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waar je bij hoort. 

We klokken op 1 oktober 2021 in en plaatsen met talloze activiteiten de betekenis van werk in historisch perspectief. Zo stap je in Noord-Brabant op de fiets en duik je in de geschiedenis van de industriestad Breda en in Schiedam ontdek je hoe vrouwelijke werknemers van een kaarsenfabriek dezelfde loonsverhoging die hun mannelijke collega's kregen wisten af te dwingen. Je test je kennis van de Zaanstreek tijdens de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz en in Veenhuizen treed je in de voetsporen van een landloper die verplicht moest werken. 

In Utrecht vertelt conservator Evelien Pieterse van het Spoorwegmuseum over de eerste spoorlijn tussen Semarang en Yogyakarta in Nederlands-Indië die in 'vrije arbeid' werd voltooid. Leermeesters in de ambachten zeilmaken en touwslaan geven in het Zuiderzeemuseum verschillende workhops en in Drenthe ervaar je hoe het is om als weeskind in de negentiende eeuw wat geld te verdienen om een schortje en klompen te kunnen kopen. Museum Sophiahof vertelt het verhaal van een bijzondere gemeenschap totslaafgemaakten op West-Java en je reist mee met de bemanning van een schip tijdens een gewaagde poolexpeditie.  

Ook zijn er meerdere festivals waar panelgesprekken, lezingen en optredens samenkomen. Tijdens het 8:UREN:FESTIVAL, geinspireerd op de strijdkreet 'acht uren voor arbeid, acht uren voor ontspanning, acht uren voor rust', kom je alles te weten over de emancipatiestrijd op de werkvloer van lang ongehoorde en ongeziene mensen. De zesde editie van het Geschiedenis Festival strijkt dit jaar neer in Rotterdam en voor het Festival van de Drentse Geschiedenis organiseren diverse culturele instellingen activiteiten op allerlei locaties in de provincie. Aan het einde van oktober is het tijd voor de Nacht van de Geschiedenis met een programma over de verhoudingen tussen man en vrouw, ongewild werk en verloren stemmen.

OVT en Erfgoedfestival
Tijdens de Maand van de Geschiedenis zendt radioprogramma OVT (VPRO) traditiegetrouw wekelijks uit vanaf een historische locatie. De live-uitzending van OVT in het Nederlands Openluchtmuseum is samen met de opening van het Erfgoedfestival op 3 oktober het officiële startschot van de Maand. Voor het Erfgoedfestival lieten tien kunstenaars, onder wie Ellen ten Damme, Rico en Remy van Kesteren, zich tijdens een verblijf op een Gelderse erfgoedlocatie inspireren door deze plekken en het thema Aan het werk. Het eindresultaat van hun residentie presenteren ze tijdens de festivalopening in Nijmegen.  

James Kennedy schrijft essay
Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay wordt dit jaar geschreven door historicus James Kennedy. In Aan het werk neemt hij het Nederlandse arbeidsethos onder de loep en geeft antwoord op de vraag hoe de visie van Nederlanders op werk zich sinds de naoorlogse jaren heeft ontwikkeld. Dit essay is nu verkrijgbaar bij de boekhandel voor €4,99.

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2021 voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar achttiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #Aanhetwerk

Quote

Tech nu.nl

19 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue