Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NLMagazine Wetenschap & Techniek - Chemieconcern DSM en de TU Delft kondigen vandaag de oprichting van een laboratorium aan dat kunstmatige intelligentie toepast voor biotechnologische producten en processen. Het lab wordt de eerste in zijn soort in Europa. DSM investeert de eerste vijf jaar 2,5 miljoen euro in het nieuwe lab.

In het Artificial Intelligence Lab for Biosciences (het AI4B.io Lab) zullen onder andere microbiële stammen - zoals voedingstoffen gemaakt door micro-organismen - worden ontwikkeld. Ook zal er onderzoek worden gedaan naar industriële optimalisatie van bestaande biotechnologische processen. De uitkomsten van deze toepassingen zijn volgens DSM een belangrijk hulpmiddel om klimaatverandering en grondstoffenschaarste aan te pakken en het voedselsysteem te verbeteren.


Voordeel van kunstmatige intelligentie

De rol van kunstmatige intelligentie staat centraal in het nieuwe lab. Dit biedt wetenschappers de mogelijkheid om een digital twin – een virtuele versie – te creëren van een bepaalde situatie. Met behulp van machine learning kan vervolgens inzichtelijk worden gemaakt hoe een proces in de realiteit bereikt kan worden. Dit scheelt een hoop tijd in vergelijking met het traditionele trial and error traject van niet-digitaal wetenschappelijk onderzoek.

Kunstmatige intelligentie wordt al breed gedragen in technologisch onderzoek, bijvoorbeeld door het simuleren van een windturbine om aerodynamica te testen. Het is voor het eerste dat het nu ook wordt ingezet in de biotechnologie.


Biotechnologie heeft de toekomst
Het laboratorium wordt geleid door professor Marcel Reinders, directeur van het TU Delft Bioengineering Institute. “Biotechnologie kan aanzienlijk bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering, gezonde voeding voor de snelgroeiende wereldbevolking en schaarste van grondstoffen”, zegt Reinders in het persbericht. “Door ons fundamentele onderzoek te koppelen aan concrete kansen bij DSM, kunnen we onze impact maximaliseren.”


Samenwerking met Biotech Campus Delft

Het AI4B.io Lab zal ook samenwerken met Planet B.io, het open innovatie-ecosysteem op de Biotech Campus Delft onder leiding van de eerder door Change Inc. belichte Cindy Gerhardt. “Bij Planet B.io stimuleren we open innovatie en samenwerking tussen start-ups, ondernemingen en kennisinstellingen om biotechnologische producten en oplossingen te ontwikkelen. Wij zien uit naar de samenwerking met AI4B.io om de potentie van kunstmatige intelligentie en biotechnologie te vergroten.”


Teun Schröder
Bron: DSM
Beeld: Adobe Stock

Quote

Tech nu.nl

16 januari 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue

Kranten ad

Aanbevolen artikelen