NLMagazine Wetenschap & Techniek – In samenwerking met de Koninklijke Marine en de Nederlandse kustwacht heeft de TU Delft een maritieme waterstofdrone ontwikkeld die maar liefst ruim 3,5 uur in de lucht kan blijven en die voor vele doeleinden kan worden gebruikt.
De meeste tot op heden ontwikkelde drones die op waterstof vliegen, vliegen langzaam en kunnen meestal niet verticaal opstijgen en landen, stellen de ontwikkelaars Daarom werd nog vaak gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen om dat wel mogelijk te maken.
Deze nieuw ontwikkelde waterstofdrone kan verticaal opstijgen en landen en is snel en duurzaam, doordat de drone waterstof en batterijen als energiebron gebruikt. Omdat de drone in staat is om op te stijgen vanaf een schip op open zee is hij goed toepasbaar in de maritieme sector.
Veilig landen
De drone weegt 13 kilo en vliegt met 12 motoren, zodat de drone alsnog veilig kan landen als er meerdere motoren uitvallen. Ook draagt de drone een waterstofcilinder met zich mee, die de stof aan een 800 watt brandstofcel levert. Die brandstofcel zet de waterstof vervolgens om in elektriciteit die de motoren laat draaien. Verder zit er nog een set batterijen in om het opstijgen en landen mogelijk te maken. Die batterij wordt opgeladen tijdens het vliegen.
De onderzoekers stellen dat hun kennis gebruikt kan worden om de luchtvaart te vergroenen.
Filmopname
In het kader van de ontwikkelingen van de waterstofdrone, hebben de ontwikkelaars een interessante filmopname gemaakt die wij onze lezers niet willen onthouden.
Ga hiervoor naar https://youtu.be/lzvsctwbL2c.
Meer informatie
Wilt u meer weten, raadpleeg dan https://mavlab.tudelft.nl/nederdrone/
In het kader van elektrisch vliegen en het gebruik van waterstof voor de luchtvaart, lees dan ook de volgende eerder door ‘Duurzaam Bedrijfsleven’ gepubliceerde artikelen:
1: in het persbericht wordt in het Engels uitgebreid aandacht besteed aan de aterstofdrone;
2: Nederland en haar eerste elektrische vliegtuig.
3. De groene waterstofeconomie gaat met 100 miljard euro groeien
4. Waterstof kan ook worden toegepast in bestaande bouw
Bron: Duurzaam bedrijfsleven