Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NLMagazine Wetenschap & Techniek - Voor bijna iedereen is het dagelijkse gebruik van de mobiele telefoon de meest gewone zaak van de wereld.

De gemiddelde consument met zo’n ding op zak kijkt op een gewone werkdag (zeg 10-12 uur) al snel minimaal 7 maal per uur of wel bijna elke 5 minuten naar het scherm, da’s ongeveer 1x per minuut…

Maar het zijn niet alleen mobiele telefoons waaraan we verslaafd zijn geraakt; accessoires en randapparatuur zorgen voor een nog intensiever gebruik. Denk daarbij aan draadloze headsets, slimme horloges en straks gaan we ook slimme brillen gebruiken die onze mobiele telefoons als basisstation nodig hebben (Apple en diverse andere leveranciers introduceren komend jaar allerlei nieuwe slimme brillen). De voorspellingen voor 2020 zijn, dat de wereldwijde omzetwaarde van al deze accessoires meer dan $ 459 miljard zal bedragen.

 

Wie domineren de smart phone markt?
Volgens marktanalisten zijn er in 2025 een kleine 6 miljard mensen die een smart Phone bezitten. Deze markt wordt gedomineerd door Huawei (vooral dankzij de Chinese thuismarkt) en Samsung; zij hebben ieder 20% van de markt. Direct daarna volgt Apple (14%) en een aantal minder bekende leveranciers zoals Xiaomi, Oppo en Vivo. Apple domineert haar thuismarkt in de VS (bijna 50% marktaandeel) en is, vanwege de prijs, minder populair in grote markten zoals India. De premium prijs die consumenten bereid zijn te betalen voor een smart Phone van Apple is meteen de verklaring voor de extreem hoge winsten die Apple jaar op jaar realiseert. Met een substantieel kleiner aantal verkochte modellen is Apple toch in staat substantieel hogere winsten te realiseren dan Huawei en Samsung die veel grotere aantallen verkopen.

 

Welke software is dominant?
Op iedere geleverde smartphone wordt software meegeleverd. Marktleider is Android (een product van Google) dat op bijna 75% van alle smartphones wordt meegeleverd. Samsung en Huawei zijn de grootste afnemers van Android. Een interessant gegeven hier bij is, dat Huawei sinds vorig jaar niet langer het Google Android Operating Systeem mag meeleveren bij haar mobiele telefoons vanwege een boycot die de Amerikaanse overheid afkondigde. Dat dwong Huawei tot de introductie van haar eigen OS, Harmony.

Wanneer je een Apple smart Phone bezit, dan draait daar exclusief iOs op, een softwaresysteem dat door Apple is ontwikkeld en niet aan derden wordt geleverd (Apple ’s marktaandeel hierin is ongeveer 25%).

 

Wat zijn de populairste accessoires?
De meest verkochte accessoires zijn headsets, waarvan vooral de draadloze versie bijzonder populair is. Apple heeft hierin het grootste marktaandeel (ruim 30%) en verwacht dit jaar meer dan 82 miljoen Airpod headsets te verkopen. Hoewel nog altijd imposant, verliest Apple snel marktaandeel aan goedkopere producten van leveranciers als Lypertek Tevi, JBL en 1More.

In dit kader is het ook interessant dat het aantal verkochte slimme horloges in rap tempo stijgt. Dit jaar is de groei ruim 20% en marktanalisten verwachten dat deze groei zich de komende jaren voortzet. Ook in deze markt domineert Apple met een marktaandeel in aantallen van 30%. Het opvallende is, dat Apple ook de meeste waarde in geld binnenhaalt; ruim 50% van de totale waarde van deze makt gaat naar Apple.

Net zoals in de markt voor smartphones en headsets, blijkt Apple telkens in staat om haar consumenten (lees: fans) een premium prijs te laten betalen en genereert ze ieder kwartaal niet alleen recordomzetten, maar vooral recordwinsten. In aantallen verkochte eenheden heeft Apple wellicht een veel kleiner marktaandeel dan bijvoorbeeld Samsung, maar de prijs die Apple-fans voor Apple-producten willen betalen, is 2-3x hoger.
Dat verklaart de extreem hoge kwartaalwinsten ($ 10-20 miljard) en de enorme beurswaarde die het bedrijf noteert: in augustus jl. was dat bijna $ 2.000 miljard.

En het einde is nog niet in zicht…

 

French Paulitz

Quote

Tech nu.nl

26 november 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue

Kranten ad

Aanbevolen artikelen