23
Mon, Dec

Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NLMagazine Maatschappij & Technologie – Het wordt steeds normaler dat allerlei apparaten verbonden zijn met het internet.

Sinds kort maak ik gebruik van ‘slimme’ lampen in huis die je met behulp van een handige app op je telefoon kunt dimmen en die op een vaste tijd aan- en uitgaan; ik zet de radio aan door middel van een gesproken instructie (He, Google), mijn horloge geeft aan hoeveel stappen ik op een dag loop en je ziet steeds vaker dat medische apparatuur bij mensen thuis wordt gebruikt voor bijv. het meten van je hartslag en bloeddruk. Al deze apparaten gebruiken het internet voor communicatie, het verzamelen van data en het uitwisselen van informatie over ons gedrag.

Op dit moment levert dat iedere dag meer dan 1 miljard Gigabyte aan data op. In 2025 is dat ruim 4x zoveel omdat er dan naar verwachting 42 miljard van dergelijke apparaten verbonden zijn met het internet.

 

Wat doen we met al die data?
De wetenschap heeft ons, vooral in de laatste eeuw, ver gebracht. Medisch onderzoek bijvoorbeeld leverde nieuwe inzichten en we ontwikkelden medicijnen ter voorkoming van ziekten. In de agrarische sector ontdekten we allerlei manieren om de landbouw te verbeteren, zowel kwalitatief als kwantitatief, waardoor voldoende en gezonde voeding bij de consument op tafel kon worden gezet. Kortom, onderzoek leverde informatie (lees: data) op en sinds de komst van het internet is het verzamelen van informatie in een stroomversnelling geraakt. Nu we dus dankzij al die apparaten die met het internet verbonden zijn, veel meer data verzamelen en dat op de juiste plek kunnen toepassen, worden we er allemaal beter van…

 

Hoe maken we die enorme stroom data nuttig? 
Zoals hierboven gemeld, komt er op dit moment dagelijks ruim 1 miljard Gigabyte aan data terug van allerlei op het internet aangesloten apparaten en dat gaat de komende jaren verder toenemen. Het verzamelen en beheren van deze enorme berg data is onbegonnen werk wanneer je dat zonder een computer zou moeten organiseren. Daarom passen we sinds een aantal jaren steeds vaker kunstmatige intelligentie toe. Hiermee kunnen we allerlei functies en systemen (algoritmen) bouwen waarmee we deze apparaten zelfstandig keuzes laten maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een robot die een kritische operatie uitvoert op een patiënt en razendsnel een keuze moet maken. Die robot kan dat vele malen sneller dan een mens en bovendien heeft de robot toegang tot veel meer data.

Om de communicatie wereldwijd sneller en beter te laten verlopen, is de komst van 5G een uitkomst want daar kunnen makkelijk veel meer apparaten gebruik van maken zonder dat de kwaliteit van de verbindingen afneemt. Dat is weer handig voor de inzet van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s maar ook voor de kritische verbindingen van hulpdiensten. Oh ja, en 5G is natuurlijk leuk voor het afspelen van hoge kwaliteit video en het spelen van spelletjes…

 

Waar zien we de komende jaren de meeste toepassingen?
We gaan een explosieve groei zien in het gebruik van draagbare apparaten zoals slimme horloges die voor sport en fitness maar ook voor het verzamelen van medische informatie worden gebruikt; handig wanneer je huisartsenpost direct een melding krijgt over een veel te hoge bloeddruk of dat je bijvoorbeeld bent vergeten je noodzakelijke medicatie tot je te nemen.

In onze huizen worden steeds vaker nieuwe apparaten geïnstalleerd die ons helpen efficiënter met elektriciteit om te gaan. Zo past bijvoorbeeld de verwarming zich automatisch aan wanneer mensen al dan niet thuis zijn. In onze steden zal het verkeer beter doorstromen dankzij detectoren langs de weg die de stoplichten reguleren al naar gelang het verkeersaanbod.

Ook de industrie, zoals bijvoorbeeld productiebedrijven, zal op grote schaal profiteren van ‘slimme’ apparaten en kunstmatige intelligentie. Data met betrekking tot voorraadbeheer en de aanvoer van nieuwe voorraden zorgt voor efficiëntere ‘supply chains’, waardoor het aantal bewegingen van vrachtwagens afneemt.

 

En wat doen we met betrekking tot de menselijke factor?
Er blijft natuurlijk een grote vraag open staan: Hoe gaan we ervoor zorgen dat we de menselijke factor niet uit het oog verliezen. De ethische consequentie van al die ‘slimme’ apparaten en de enorme berg data op onze samenlevingen is aanzienlijk. We moeten ervoor waken dat we niet de controle verliezen over onze privacy en daar ligt dus een mooie taak voor de overheid.

We hebben dan wel privacyregelgeving (GDPR- General Data Protection Regulation) die sinds een paar jaar van kracht is, maar we moeten alert blijven op (mogelijk) misbruik van onze data.

Daarbij hebben we ook zelf een verantwoordelijkheid; verandert u uw paswoorden ook regelmatig?

 

French Paulitz

Quote

Tech nu.nl

23 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching