22
Sun, Dec

Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Ondanks een slechte start (de ‘Hubble’ had kort na de lancering wat technische problemen) beschouwt de NASA (National Aeronautics & Space Administration) dit project inmiddels als het meest succesvolle project sinds Galileo Galilei in 1609 met zijn telescoop de eerste astronomische ontdekkingen deed. De ‘Hubble’ heeft tot op heden meer dan 1,3 miljoen beelden gemaakt en doorgestuurd naar de aarde.

Wat is de waarde van al deze informatie en wat doen we ermee?
De foto’s die door de ‘Hubble’ worden gemaakt, zijn meer dan alleen maar mooie plaatjes. Op basis van deze gedetailleerde foto’s zijn door sterrenkundigen en natuurkundigen van over de hele wereld bijvoorbeeld al bijna 13.000 wetenschappelijke publicaties geschreven. Een van de belangrijkste ontdekkingen is, dat het universum in een buitengewoon versneld tempo expandeert dankzij donkere energie.
Deze donkere energie is een hypothetische vorm van energie die verantwoordelijk zou zijn voor deze versnelde expansie, is overal en gelijkmatig verdeeld in het heelal en gedraagt zich alsof er een negatieve zwaartekracht vanuit gaat.

Bovendien verschaft de informatie die de ‘Hubble’ verzamelt ons informatie die we kunnen inzetten voor toekomstige ruimtereizen naar nieuwe sterrenstelsels. Zo start een ontdekkingsreis naar de zon (geplande lancering in 2020 met de projectnaam ‘Solar Orbiter’, verwachte reisduur 3,5 jaar) en sturen we robotwagens naar de planeet Mars die op zoek gaan naar fossiele sporen van micro-organismen die lang geleden op Mars zouden hebben geleefd. Naast samenwerkingen tussen ruimtevaartorganisaties van de VS en Europa zijn ook China, India en de Verenigde Arabische Emiraten actief met diverse lanceringen dit jaar.

Hoe gaat de ‘Hubble’ verder?
Het is overduidelijk dat de ‘Hubble’ veel waardevolle informatie heeft opgeleverd die van onschatbare waarde is gebleken voor toekomstige ruimtereizen en dat gaat voorlopig nog wel even door. De ‘pensioendatum’ voor de ‘Hubble’ staat nu vast op 2025 maar dat zou zo maar een paar jaar later kunnen worden.

En de ‘Hubble’ krijgt er een broertje bij; in maart 2021 wordt een nieuwe ruimtetelescoop gelanceerd met de naam: James Webb Space Technology Telescope. Wanneer deze nieuwe telescoop net zoveel waardevolle informatie verzamelt als de ‘Hubble’, dan gaan we vast en zeker weer nieuwe sterrenstelsels ontdekken of misschien wel nieuwe beschavingen, wie weet?

French Paulitz

Quote

Tech nu.nl

22 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching