Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Maatschappij/Duurzaamheid - Het is wetenschappers gelukt om het broeikasgas koolstofdioxide terug in vaste koolstofdeeltjes te veranderen. Vaste koolstofdeeltjes bieden nieuwe mogelijkheden voor het uit de atmosfeer afvangen en opslaan van CO2.Dat is het opzienbarende resultaat van eenveelbelovend wetenschappelijke onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in ‘Nature Communications’.  “Hoewel we de tijd niet letterlijk kunnen terugdraaien, is het omzetten van koolstofdioxide in kool een beetje hetzelfde als het terugspoelen van de emissieklok,” zegt onderzoeker Torben Daeneke, verbonden aan de School of Chemical Engineering, University of New South Wales, Sydney,  Australië.

Methode
met behulp van vloeibare metalen ontwikkelden de onderzoekers een techniek om CO2 om te zetten in vaste koolstofdeeltjes. Tijdens hun studie losten zij koolstofdioxide op in een beker gevuld met elektrolytvloeistof en een kleine hoeveelheid vloeibaar metaal, dat vervolgens werd geladen met elektrische stroom. Hierdoor werd het gas langzaam omgezet in kool. “Tot op heden is CO2 alleen bij extreem hoge temperaturen omgezet in een vaste stof. Door vloeibare metalen als katalysator te gebruiken, hebben we aangetoond dat het mogelijk is om het gas op kamertemperatuur terug te zetten naar koolstof”, aldus Daeneke.

Duurzaam

Momenteel zijn bestaan er al technologieën die CO2 vangen en opslaan, maar deze methodes focussen zich hoofdzakelijk op het omzetten van het broeikasgas in vloeibare vorm. Vervolgens wordt het naar een geschikte locatie vervoerd en daar de grond in gespoten. Toch zitten er aan deze methode haken en ogen. Zo liepen de onderzoekers tegen een aantal technische uitdagingen aan en kan de stof ook uit de grond lekken, wat vervolgens toch weer het milieu kan aantasten. De onderzoekers van de huidige studie beweren echter dat hun methode een duurzame aanpak is.

Voertuigen
Een extra voordeel van de nieuwe methode is, dat de geproduceerde koolstof ook als elektrode gebruikt kan worden. Hoofdauteur Dorna Esrafilzadeh (Royal Melbourne Institute of Technology RMIT - Public Research University, School of Engineering, Dept engineering, Melbourne City Campus, Melbourne, Australië verklaart:“De koolstof is elektrisch geladen en wordt een supercondensator  die als potentieel kan worden gebruikt als onderdeel in toekomstige voertuigen.” Daarnaast wordt er door de techniek synthetische brandstof geproduceerd, dat ook industriële toepassingen zou kunnen hebben.

Aanpak klimaatproblematiek
Met deze techniek kan het huidige klimaatprobleem fundamenteel worden aangepakt. Immers, als koolstofdioxide gevangen en opgeslagen kan worden in een vast deeltje, kan de concentratie atmosferische CO2 teruggedrongen worden. “Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan, is het een cruciale eerste stap naar het opslaan van koolstofdioxide,” besluit Esrafilzadeh.


Jos de Jong
Bron: Scientias, Nature Communications.

Quote

Economie nu.nl

22 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching