Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid/natuur en behoud – De geduchte, bijzonder schadelijke en vrijwel onuitroeibare Japanse Duizendknoop mag ook in de toekomst gewoon worden verkocht. Minister Schouten van Natuur vindt een verbod namelijk niet noodzakelijk.

De ‘Stichting Platform Stop Invasieve Exoten’ meldt dat er miljoenen worden besteed aan de bestrijding van deze zeer invasieve exotische planten. De Japanse Duizendknoop, verkocht onder de naam ‘Hollandse bamboe’ of ‘polygonumstokken’, is een vrijwel onuitroeibare exoot met buitengewone krachten dat asfaltwegen kapot maakt, funderingen aantast, door elke kier in een gebouw dringt, verschrikkelijk woekert op onder andere landbouwgrond, inheemse planten verdringt en eigenlijk gewoon een killer is voor alles wat hij tegenkomt. Het blijft een rare zaak dat aan de import en verkoop van deze, toch best wel mooie plant, geen paal en perk wordt gesteld. ‘Dweilen met de kraan open’, dus. Het ministerie erkent dat de verkoop onwenselijk is, maar zoals zo veel ministeries waar vaak vreemde beslissingen worden genomen, kiest ook dit ministerie voor een halfzachte aanpak.

 

Gifbestrijding
De Japanse duizendknoop is er niet gevoelig voor om met gif te worden bestreden. Sterker nog, de plant groeit weelderig en heel tierig op vervuilde en giftige gronden. De plant houdt wel van gif en neemt dit ook op. Wellicht dat de plant kan worden ingezet op plaatsen die sterk vervuild zijn. Dan is hij toch nog ergens goed voor.

Tegenstrijdig
De minister vindt een verbod niet noodzakelijk terwijl er legio gemeenten zijn die zich ernstige zorgen maken over de explosieve groei van deze plant. De bestrijding houdt de gemoederen van vele gemeenten bezig. Veel gemeenten roepen vrijwilligers op om de plant te lijf te gaan. Elk stukje grond zou in 3 jaar zo’n 25 keer moeten worden gemaaid om de plant, die eigenlijk gewoon lekker doorgroeit, zó moe en uitgeput te maken dat hij uit pure zwakheid vanwege het vele maaien, het loodje legt. Het kost vele gemeenten ook behoorlijk wat geld om de echte uitroeiing te realiseren. Zo reserveerde bijvoorbeeld alleen al Amsterdam in augustus van dit jaar maar liefst en dikke € 8 miljoen om de plant het loodje te laten leggen. En, dat is alleen nog maar Amsterdam…

Quote

Economie nu.nl

22 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching