Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - Afgelopen maand bleek dat een boer in Baarlo ruim een miljoen paprika's in een weiland had gedumpt. De boer kon de nog prima eetbare paprika's niet meer kwijt aan de supermarkten omdat deze door de droogte onoverkomelijkheden toonden; er zaten kleine plekjes op. Dit is absoluut geen incident, maar een ware uitwas als gevolg van fout beleid. Wie krijgt er nu géén buikpijn van dit soort schandelijke ‘weggooi- en supermarktpraktijken’.

De boer in Baarlo dumpte de miljoen paprika's in een weiland nadat ze door de hitte kleine plekjes hadden gekregen. De plekjes vormden geen enkel beletsel om de paprika's op te eten maar de supermarkten wilden ze niet meer.  Wat een merkwaardig fenomeen als je beseft dat aan de andere kant van de wereld mensen letterlijk sterven van de honger. “Ach, weet je, dat is aan de andere kant van de wereld  en dus een ver-van-mijn-bed-show”, zijn de bekende kreten. Wij, met onze weldaad en overvloed kunnen ons in het Westen vrijwel niet voorstellen wat hongersnood is. “De andere kant van de wereld is zo ver weg, man!” Maar, we schromen er niet voor om onze groente te importeren uit landen waar de levensomstandigheden inclusief de voedselvoorraden bepaald niet rooskleurig zijn. ‘Liever te veel importeren, alles hiér deels opeten en wat we overhouden gewoon maar weggooien, dan wat minder importeren, want dat druist weer in tegen onze Westerse economische belangen’, hoor je maar al te vaak. En dus gooi je maar weg wat je niet meer nodig hebt. De supermarkten doen daar maar al te graag aan mee, getuige de actie van deze boer in Baarlo. Supermarkten willen tenslotte ook alleen maar door chloorbaden gedrenkt, blinkend en glimmend  fruit. En daar mag geen spatje opzitten.

 

Dat geldt dus ook voor dit belachelijke verhaal dat niet op  zichzelf staat. Recent onderzoek van de Universiteit van Edinburgh toonde aan dat ‘een derde van alle groente en fruit in Europa wordt weggegooid omdat ze lelijk is’. De reden van weggooien kan zijn omdat er kleine plekjes op zitten maar ook omdat de vorm niet helemaal goed is. We hebben gewoon te weinig fantasie en eten geen komkommer die net even te krom is!

In Nederland legde men de mening van de Universiteit van Edinburgh naast zich neer. Het onderzoek kreeg nauwelijks enige aandacht en dus is het nog steeds schijnbaar normaal dat een boer deze actie heeft ondernomen.

Even en paar indrukwekkende feitjes:
- Het gaat om 50 miljoen ton groente en fruit elk jaar in Europa;
- De klimaatvervuiling door dit onnodig weggooien komt overeen met de uitstoot van 400.000 auto's.

Wat zit de mensheid soms toch vreemd in elkaar!

Jos de Jong
Bron: FoodWatch

Quote

Economie nu.nl

23 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching