NL Magazine Economie - De gemeente Enschede heeft een intentieverklaring ondertekend waardoor bijstandsgerechtigden kunnen worden opgeleid tot dronepiloot. Om dit te realiseren en om op tijd klaar te zijn voor het moment waarop de vraag naar dronepiloten ontstaat, werkt de gemeente nauw samen met diverse partijen waaronder de Drone Flight Academy uit Hoofddorp die de piloten gaat trainen.
Dronedromen
Het zal je maar gebeuren, je woont in Enschede, je bent bijstandsgerechtigd en je gemeente bied je de mogelijkheid een opleiding tot dronepiloot te volgen. Dat is even andere koek dan achter de geraniums zitten en wachten op je maandelijkse uitkering. Solliciteren heeft immers geen zin, je wordt als bijstandsgerechtigde tóch nergens aangenomen. En dan krijg je ineens dit aanbod op je bord; dat is nog eens ándere koek! Wat een uitdaging!
De gemeente Enschede wil ‘klaar zijn’ wanneer de vraag naar dronepiloten ontstaat. Pakketjes worden nu nog via de weg rondgereden, maar onbemande luchtvaart staat in het voetlicht en is de kinderschoenen reeds ontstegen. Het zal allemaal niet lang meer duren voordat pakketjes via drones worden thuisbezorgd.
Dronepiloot
Onbemande luchtvaart vereist goede dronepiloten. Het kan immers wel eens hartstikke druk worden in de lucht met al die ronddolende drones op weg naar verschillende bestemmingen voor afgifte van pakketjes. Dat je hiervoor bekwame dronepiloten nodig hebt, staat buiten kijf. Vooruitlopende op de ontwikkelingen die pakketbezorging in de nabije toekomst teweegbrengt, biedt Enschede bijstandsgerechtigden nu dus al de opleiding tot dronepiloot aan en ondertekende hiervoor een overeenkomst met partijen als Werkplein Twente, detacheringsbureau Consolid en MSG Koeriers en Space 53. Enschede is de eerste gemeente die bijstandsgerechtigden de mogelijkheid biedt om als dronepiloot in de pakketluchtvaart toe te treden. Oké, zo’n opleiding kost natuurlijk geld, maar als uitkeringsgerechtigde kun je met dit gemeentelijk initiatief zelf de keuze maken tussen verbanning tot de geraniumstoel of misschien de mogelijkheid op een betaalde baan in een toekomst die we nog niet kennen, maar waarvan we weten dat hij komt, in ieder geval zeker wat betreft toekomstige pakketbezorging.
Beroep van de toekomst
Patrick Welman, wethouder economie en werk in Enschede, ziet met deze ontwikkeling ook nieuw toekomstperspectief. “We willen onze inwoners zo goed mogelijk voorbereiden op het beroep van de toekomst. Je ziet dat nieuwe technologieën nieuwe banen en beroepen creëren en daarmee nieuwe kansen bieden, ook in onze regio. Juist de samenwerking tussen technologie en de mens is belangrijk en daar investeren we in.”
Dronepiloot in opleiding
De piloten in opleiding (pio’s) komen uit Enschede en ontvangen momenteel een bijstandsuitkering. Via het detacheringsbedrijf Consolid gaan zij als piloot of koerier aan de slag bij een van de samenwerkende bedrijven zoals MSG Koeriers. “Drones en dronepiloten worden nu al ingezet bij dijkinspecties, bij de beveiliging van bedrijventerreinen, bij vermissingen en in bijvoorbeeld het aardbevingsgebied van Groningen”, aldus Dennis Mortier van Consolid. “Wanneer er geen dronewerk is voor onze piloten, werken zij als koerier. Het is de verwachting dat zij als dronepiloten binnen anderhalf jaar fulltime aan de slag zijn”.
De dronepiloten worden bij Space53 opgeleid, een samenwerking van private, publieke en semipublieke partijen die zich bezighouden met de wereld van unmanned systems en een test- en experimenteeromgeving biedt.
Jos de Jong