NLMagazine/Leens, Economie & Duurzaamheid, energie - Directeur Monique Spaltman van Museum Borg Verhildersum in Leens wilde al vier jaar lang de gebouwen op het landgoed energiezuinig maken. Maar haar organisatie had niet het geld of de kennis om te weten waar ze moesten beginnen. Totdat de provincie Groningen een gratis adviseur aanbood voor hulp.
"Het allermoeilijkste is een begin te krijgen", vertelt Spaltman. "Je hebt namelijk raad nodig van iemand die er verstand van heeft. En wij hadden het geld niet om iemand in te huren. Op een gegeven moment kon ik een adviseur van de provincie krijgen. Hij nam ook een technische man mee."
Stroom- en gasverbruik
Dankzij deze specialisten kreeg de directeur binnen een jaar een duidelijk overzicht van wat er nodig is voor de gebouwen op het landgoed. Zelf had ze nog jaren moeten sparen voor ze een deskundige kon raadplegen. De adviseurs keken naar het stroom- en gasverbruik, en de mogelijkheden van isolatie. Daarna bedachten ze oplossingen voor de verwarming van de panden.
Handig advies
Om uit te proberen of warmtepompen geschikt zouden zijn, kreeg Spaltman een heel handig advies. "Ik heb dat thuis ook meteen gedaan: de watertemperatuur van de cv-ketel verlaagd naar 55 graden. Want als het jou lukt om je huis daarmee goed te verwarmen, bespaar je niet alleen, maar weet je ook dat een warmtepomp geschikt is voor je huis. En wanneer het niet lukt, moet er misschien eerst geïsoleerd worden."
Geld vinden
Met de adviezen van de provinciemedewerkers is de directeur er nog niet. Nu komt de fase van de uitvoering. "Hierbij is de grootste uitdaging het geld te vinden. De bestaande subsidies leveren veel te weinig op. Nou zijn wij wel belangrijk bij het toeristen naar Groningen trekken. Dus ik hoop dat dat meehelpt om geld in te zamelen voor onze bijzondere panden."