18
Fri, Oct

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine/Velsen, Natuur & Milieu, Economie & duurzaamheid - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft Tata Steel een voornemen tot aanzegging gestuurd, dat inhoudt dat Tata Steel de gelegenheid krijgt de Kooks- en gasfabriek (KGF 2) in overeenstemming te brengen met de geldende regels.Daaraan voorafgaand krijgt Tata Steel de gelegenheid te reageren op het voornemen met een zienswijze.

De OD NZKG voert in mandaat van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland taken uit op het gebied van toezicht en handhaving. Gedeputeerde Staten (GS) onderschrijven de beslissing van de OD NZKG om een voornemen tot aanzegging naar Tata Steel te sturen. 
De OD NZKG is in 2022 met het opleggen van een nieuwe Last onder Dwangsom voor ‘rauwe kooks’ ook een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden voor het intrekken van de vergunning van de KGF2. De Omgevingswet schrijft voor dat een vergunning van een bedrijf slechts onder strikte omstandigheden kan worden ingetrokken. In het geval van overtredingen van een vergunning, zijn bovendien bepaalde formele stappen vereist. In het geval van overtredingen wordt een bedrijf eerst in de gelegenheid gesteld om de activiteiten alsnog in overeenstemming te brengen met de geldende. Daarbij is de eerste stap een ‘voornemen tot aanzegging’.

Jeroen Olthof

Gedeputeerde Milieu en Gezonde leefomgeving Jeroen Olthof: “Het gaat om een juridisch complex onderzoek. Ook in de eindfase van het onderzoek is het belangrijk om zorgvuldig te handelen zowel in het belang van het bedrijf en de werknemers als de omwonenden en hun gezondheid. Het is belangrijk om in de procedure de juiste stappen te zetten”.

Eerste stap: voornemen tot aanzegging

Het staalbedrijf heeft nu de mogelijkheid met een zienswijze een visie te geven op het voornemen. De OD NZKG zal deze zienswijze beoordelen en meenemen in de volgende te nemen stap.

Vervolgstap: (mogelijke) aanzegging

De vervolgstap na de beoordeling van de zienswijze, is de (mogelijke) aanzegging. De zienswijze van Tata Steel zou kunnen leiden tot een aanpassing van de aanzegging of zelfs tot het achterwege laten ervan. Indien de OD NZKG beslist de aanzegging te versturen, wordt Tata Steel eerst in de gelegenheid gesteld overtredingen te beëindigen. Tata Steel zal worden gevraagd, binnen 6 weken na ontvangst van de aanzegging, een plan van aanpak op te stellen en in te dienen waarin het staalbedrijf tot in detail beschrijft op welke manier de KGF 2 op orde wordt gebracht.   

De OD NZKG beoordeelt het plan van aanpak en neemt op basis van deze beoordeling een beslissing over de volgende stap. Indien de OD NZKG het plan van aanpak goedkeurt, krijgt Tata Steel een redelijke termijn de overtredingen te beëindigen. Als het plan van aanpak niet wordt goedgekeurd of de uitvoering hiervan tekortschiet en duidelijk wordt dat KGF2 niet in overeenstemming met de geldende regels kan worden gebracht, zal de OD NZKG de stap richting intrekking van de vergunning overwegen. 

Informatieverstrekking

De OD NZKG kan op dit moment juridisch gezien nog geen verdere informatie verstrekken over de inhoud en bevindingen van het onderzoek. Zie ook het nieuwsbericht van de OD NZKG . Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten met een brief (pdf, 1,64 MB) geïnformeerd over het voornemen van de OD NZKG om Tata Steel een aanzegging te sturen. GS benadrukken dat een gezondere leefomgeving belangrijk is en begrijpen dat omwonenden kennis willen nemen van de resultaten. Zodra mogelijk zal meer informatie beschikbaar worden gesteld. De OD NZKG zal na beoordeling van de door Tata Steel ingediende zienswijze en de hierop volgende beslissing met een update komen. 

Handhaving gaat door

In de tussentijd blijft de OD NZKG handhavend optreden als overtredingen worden vastgesteld. Zo zijn voorheen bij Tata Steel al meerdere keren incidenten geweest met ongare kooks, waarvoor het bedrijf 3 keer een last onder dwangsom (LOD) is opgelegd waarbinnen er tot nu toe 42 verbeuringen zijn geweest. De OD NZKG heeft beide kooksgasfabrieken in 2023 onder verscherpt toezicht gesteld. Dit verscherpt toezicht blijft tenminste tot april 2025 van kracht.

Quote

Economie nu.nl

18 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching