20
Fri, Sep

Economie & Duurzaamheid
Typography

Aldus Mario Draghi, voormalig hoofd van de ECB - NLMagazine, Internationale Economie & Duurzaamheid - De Europese Unie zou haar bestaansbetekenis ​​kunnen verliezen, zegt een rapport over het concurrentievermogen van de EU, opgesteld voor de Europese Commissie door de voormalige Italiaanse premier en voormalig ECB-hoofd Mario Draghi.

“Als Europa niet productiever kan worden, zullen we moeten kiezen: we zullen niet tegelijk leider kunnen zijn in nieuwe technologieën, een baken van klimaatverandering en een onafhankelijke speler op het wereldtoneel.We zullen ons sociale model niet kunnen financieren. We zullen sommige, zo niet al onze ambities moeten terugschroeven. Dit is een existentiële uitdaging. Als Europa stopt met het bieden van fundamentele waarden (welvaart, gelijkheid, vrijheid, vrede, democratie in een duurzame omgeving) en garanties aan de bevolking,zal het zijn bestaansrecht verliezen,” aldus meldt Ria Novosti.

Draghi merkte op dat in Europa sinds het begin van de eeuw de economische groei vertraagt, de productiviteit afneemt en dat volgens verschillende indicatoren de kloof tussen het bbp en het persoonlijk inkomen tussen de Verenigde Staten en de EU groter wordt. Hij legde uit dat de EU profiteerde van een gunstig mondiaal klimaat, en dat de Amerikaanse veiligheidsparaplu defensiebudgetten vrijmaakte om aan andere prioriteiten te besteden.
“In een wereld van stabiele geopolitiek hadden we geen reden om ons zorgen te maken over een groeiende afhankelijkheid van landen waarvan we verwachtten dat ze onze partners zouden blijven,” aldus het rapport.

Zij verklaarden dat de schokken van de afgelopen jaren, de concurrentie met China en de verschuivende Amerikaanse belangen tot problemen in de Europese economie hebben geleid. Bovendien verloor de EU plotseling haar belangrijkste energieleverancier: Rusland. Europa heeft ook grotendeels de digitale revolutie en de productiviteitswinsten die deze met zich meebracht, gemist.

Tegelijkertijd merkte Draghi op dat de EU een nieuwe periode in haar geschiedenis ingaat, waarin de economische groei niet zal worden ondersteund door de bevolkingsgroei.“Tegen 2040 zal het personeelsbestand naar verwachting met bijna twee miljoen werknemers per jaar krimpen, waardoor een grotere afhankelijkheid van productiviteit nodig is”, legt hij uit.

Het voormalige hoofd van de ECB merkte ook op dat de Europese Unie ongeveer 40 procent van de cruciale grondstoffen en technologieën uit derde landen importeert en dat een dergelijke afhankelijkheid op de middellange termijn niet kan worden overwonnen. Bovendien komt ongeveer de helft van deze aanvoer uit landen waarmee Europa geen strategische banden heeft.

Met betrekking tot kwesties in de defensiesector merkte Draghi op dat de groeiende Amerikaanse belangstelling voor de Pacific-regio en de concurrentie met China de bereidheid van Washington om te blijven optreden als een “veiligheidsparaplu” voor Europa aanzienlijk vermindert. Op haar beurt is de EU zelf nog niet bereid om herhaaldelijk de investeringen in haar eigen defensie te verhogen en zelfs de door de NAVO beloofde defensie-uitgaven van twee procent van het bbp te verwezenlijken. Hij wees erop dat leden van de gemeenschap tussen medio 2022 en medio 2023 ongeveer 78 procent van hun defensieaankopen in derde landen deden, waarvan 63 procent in de Verenigde Staten. Draghi constateerde ook problemen in de energiesector. Zo zijn de gasprijzen in de Europese Unie vier tot vijf keer hoger dan in de Verenigde Staten, en de elektriciteitsprijzen twee tot drie keer hoger.

Onder de maatregelen om het concurrentievermogen van de EU te vergroten, stelde Draghi voor om “haar collectieve inspanningen fundamenteel te heroriënteren op het verkleinen van de innovatiekloof met de Verenigde Staten en China, vooral op het gebied van geavanceerde technologieën”, en om de plannen voor de “groene transitie” te herzien en aan te passen.

Bron: Dissident.one

Quote

Economie nu.nl

20 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching