15
Sun, Sep

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine, Energie, Milieu, duurzaamheid - Niet alle energieleveranciers zijn even groen. Een aantal energieleveranciers levert volgens het stroometiket nog steeds grijze stroom, terwijl andere leveranciers voornamelijk groene stroom aanbieden die buiten Nederland is ingekocht.

Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijk.nl onder energieleveranciers, stroometiketten, contracteigenschappen en gegevens van Pointer (kro-ncrv).

Van de 28 onderzochte energieleveranciers worden er 11 beoordeeld als 'zeer duurzaam'. Twee daarvan, OM Energie en Univé Energie, onder de merknaam Greenchoice, komen uit het onderzoek naar voren als meest duurzame energieleveranciers van Nederland.

Titel ‘meest duurzame energieleverancier’

OM Energie en Univé Energie van de boer (via Greenchoice) blinken uit door alleen lokale of regionale groene stroom te leveren, afkomstig van Nederlandse bodem. Bovendien compenseren deze bedrijven de CO2-uitstoot van hun gasvoorziening door te investeren in hoog aangeschreven projecten, beoordeeld door Pointer en de Carbon Credit Quality Initiative (CCQI) score-index.

Volgens de criteria van energievergelijk.nl worden ook ANWB Energie, Coolblue Energie, EnergieVanOns, Frank Energie, Greenchoice, Powerpeers, Pure Energie, Vandebron, en Vrijopnaam gekwalificeerd als ‘zeer duurzame energieleveranciers’.

Ruimte voor verbetering

Uit onderzoek blijkt echter dat er ook ruimte is voor verbetering op het vlak van duurzaamheid. Hoewel de meeste energieleveranciers uitsluitend groene stroom leveren, is bij een aantal de elektriciteit (grotendeels) niet afkomstig van Nederlandse bodem. Deze groene stroom wordt als minder duurzaam beschouwd, omdat het niet direct bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland. "Het inkopen van hernieuwbare stroom bij een windmolenpark of zonneweide in Nederland heeft veel meer invloed op verduurzaming”, stelt energie-expert Koen Kuijper.

De grotere energiebedrijven, Essent, Eneco en Vattenfall, leveren uitsluitend groene stroom aan consumenten, maar verstrekken nog wel grijze stroom aan bepaalde klantsegmenten, bijvoorbeeld de grootzakelijke markt. Uit de stroometiketten die hierbij horen, blijkt dat veel van de elektriciteit afkomstig is van aardgas, met percentages variërend van 12,7 tot 51,8 procent. 

Duurzaamheid niet doorslaggevend, prijs speelt hoofdrol

Uit een eerdere peiling van energievergelijk.nl blijkt dat duurzaamheid een rol speelt bij de keuze van een energiecontract, maar dat prijs voor de meeste Nederlanders nog altijd doorslaggevend is.

Veel Nederlanders zijn niet bereid om extra te betalen voor duurzame energie. Bijna 45 procent wil hier zelfs geen cent extra aan uitgeven. Een kleine minderheid van zes procent is bereid om 10 euro of meer per maand te betalen voor een duurzaam energiecontract. Onder jongeren en hoger opgeleiden is er vaker bereidheid om extra bij te dragen voor duurzaamheid, maar ook voor hen blijf de prijs hoofdzaak.

Over het onderzoek

De analyse omvatte 28 energieleveranciers die samen – naar schatting – meer dan 98 procent van de consumentenmarkt in Nederland vertegenwoordigen. De bevindingen zijn gebaseerd op de meest recente gegevens van stroometiketten, websites van de energieleveranciers, kenmerken van energiecontracten en gegevens van Pointer.

Bron: Persportaal

Quote

Economie nu.nl

15 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching