Tech-giganten bijna $2 biljoen minder waard - Door Yael Potjer - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, VIDEO - De ‘Magnificient 7’ hebben een zware maand achter de rug. De zeven grootste Amerikaanse tech-aandelen verloren de afgelopen weken ongeveer $1,75 biljoen aan beurswaarde.
Volgens verschillende experts zijn we momenteel getuigen van een Great Rotation. Wat houdt dit in en wat zijn de eventuele gevolgen voor een belegginsportefeuille?
Zware klappen voor de tech-giganten
Op 5 juli publiceerden we een artikel waarin we argumenten beschreven die suggereren dat de grote technologie-aandelen overgewaardeerd zijn. Sindsdien hebben deze aandelen flinke klappen gekregen, een groot deel verloor zelfs meer dan 10 procent. Afgelopen woensdag beleefden Amerikaanse aandelenindices hun slechtste dag in ruim 18 maanden. De S&P 500 daalde met 2,3 procent, en de tech-zware Nasdaq daalde met 3,6 procent. Voor beiden de grootste daling sinds eind 2022. Deze verliezen werden aangedreven door de prestaties van de grote techaandelen: Amazon, Apple, Alphabet(Google), Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla.
Prestaties tech-giganten sinds 5 juli (bron: ycharts.com)
Het aandeel van Tesla verloor maar liefst 12,3 procent op één dag door teleurstellende winstcijfers. Tesla's nettowinst van $1,47 miljard voor het tweede kwartaal bleef ver onder de door analisten verwachtte $1,9 miljard. Dit kwam onder andere door tragere leveringen van voertuigen. Het aandeel van Nvidia daalde met 6,8 procent op woensdag en Alphabet, het moederbedrijf van Google, daalde op dezelfde dag met 5 procent door tegenvallende advertentie-inkomsten.
Het AI optimisme rond technologieaandelen lijkt nu af te koelen. Zolang de winsten blijven stijgen zit er een zekere logica achter de recordhoogtes. Maar de grootste aandelen zijn inmiddels zo groot geworden ten opzichte van de gehele economie dat beleggers wantrouwig zouden moeten zijn over de duurzaamheid van de winstmarges en winstgroei percentages. De rally van de grootste Amerikaanse technologie-aandelen loopt daarom ook het risico verder te verzwakken als de Amerikaanse economie blijft afkoelen, aldus Michael Hartnett van Bank of America.
Rotatie naar kleinere aandelen?
Net als anderen ziet hij tekenen van een rotatie naar aandelen die de laatste tijd zijn achtergebleven ten opzichte van de relatief dure tech-giganten. Het is namelijk niet zo dat alle aandelen de afgelopen maand beurswaarde hebben verloren. Een rotatie impliceert dat beleggers large-cap aandelen verkopen en de opbrengst gebruiken om small-caps te kopen. De Russell 2000 index, die small-cap aandelen volgt, steeg halverwege juli ongeveer 11,5 procent in slechts vijf dagen, de grootste stijging sinds april 2020.
Prestaties Russell 2000 sinds 5 juli (bron: ycharts.com)
De vooruitzichten voor de small-caps veranderden toen het op 11 juli gepubliceerde inflatierapport liet zien dat de inflatie verder is afgekoeld. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Dit kan voordelig uitpakken voor kleinere bedrijven die last hebben van hogere financieringskosten. Daarnaast kan het de tech-giganten raken omdat zij veel cash op de balans hebben en minder rente-inkomsten op deze reserves ontvangen.
De rally versnelde nadat de mislukte moordaanslag op Trump de kansen op zijn overwinning leek te vergroten. Trump heeft plannen om importtarieven te verhogen en belastingen te verlagen. Dit kan voordelig uitpakken voor kleinere bedrijven.
Tom Lee van Fundstrat ziet veel kansen in de kleinere aandelen terwijl hij verwacht dat de S&P 500 de komende maand ongeveer gelijk zal blijven. Hij gaf aan dat hij een stijging van in totaal 40 procent verwacht in small-cap aandelen waarvan 15 procent in augustus, nadat ze grotendeels buiten de bredere rally van dit jaar zijn gebleven.
"Ik denk dat het verhaal is veranderd," zei Eric Kuby, Chief Investment Officer bij North Star Investment Management Corp, dat gespecialiseerd is in small-cap aandelen. "Ik hoop dat dit slechts het begin is van wat een zeer lange, meerjarige periode kan zijn waarin small-caps veel terrein kunnen goedmaken."
Niet alle analisten zijn overtuigd van een grote rotatie. John Higgins van Capital Economics betoogt dat de recente opleving in small-cap aandelen waarschijnlijk van korte duur zal zijn. Hij stelt dat er nog geen sprake is van een ware rotatie, aangezien grote aandelen nog steeds dicht bij hun recordhoogtes staan. Hij benadrukt dat de belangrijkste factor die de prestaties van de aandelen drijft, de winsten zijn. Er zijn volgens hem nog geen tekenen dat small-caps de grote aandelen zullen overtreffen met winstgroei.
Of er daadwerkelijk een langdurige grote rotatie zal plaatsvinden hangt dus af van verdere verkopen van de grote technologie-aandelen en relatief snellere winstgroei voor de kleinere bedrijven.
Rotatie naar goud en grondstoffen
Een andere theorie over een grote rotatie is die van Crescat Capital. De vermogensbeheerder denkt dat we aan de vooravond staan van een Great Rotation. Ze verwachten dat kapitaal zal verschuiven van overgewaardeerde financiële activa naar ondergewaardeerde grondstoffen, vooral in de energie- en metaalmarkten. We schreven eerder een uitgebreid artikel over hun theorie ‘the rise of hard assets’. Het is een overtuigend verhaal maar het is wel belangrijk om te vermelden dat ze dit verhaal al sinds 2021 vertellen. We gaan de komende tijd zien of ze nu hun gelijk gaan krijgen.
Meer weten?
Kijk op YouTube kanaal
Over de auteur
Yael Potjer groeide op in de Achterhoek en studeerde Economics & Business Economics aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte vijf jaar bij een Utrechts consultancybedrijf en was korte tijd actief in de politiek. Al lange tijd heeft hij veel interesse in het geldsysteem en de euro. Vanuit de Franse Alpen volgt hij voor Holland Gold met veel nieuwsgierigheid de ontwikkelingen op de financiële markten.
Bron: Holland Gold