NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, werk - Vier dagen werken met een salaris voor 5 dagen, dat is wat AFAS een Nederlands software familiebedrijf per 1 januari 2025 wil invoeren.
AFAS is een van de wellicht eerste grote bedrijven die een verplichte vrije dag gaan invoeren. Aanleiding is de spectaculaire groei van maar liefst 650% in het 28 jarig bestaan van het bedrijf. Dit is gebaseerd op de groei per werknemer van 60.000 naar 450.000 euro.
Naar verwachting zal het bedrijf door de inzet van AI, Artificial Intelligence ofwel Kunstmatige intelligentie nog verder stijgen.
De bestuursvoorzitter Van der Veldt wilde een structureel statement maken, iets terugdoen naar al zijn mensen en kwam tot deze optie, een ontwikkel-dag voor alle medewerkers. Een dag die ingericht kan worden voor verdieping, bezinning of voor (mantel)zorg.
AFAS zal wel op vrijdag bereikbaar blijven wat. Dat is de voorwaarde voor het type grote en kleine klanten waar AFAS mee werkt. Het besluit is heel goed gevallen bij het personeel.
Ook accountantskantoor ROOKS heeft gekozen voor een vierdaagse werkweek met een verplichte vrije dag. En ook hier dient op dient er wel een basisdienstverlening te bestaan voor stortingen en de Klantenservice is er een uitzondering.
In Finland heeft de Finse premier, Sana Martin gepleit voor een 4-daagse werkweek, met een werkdag van zes uur. “Ik geloof dat mensen het verdienen om meer tijd te hebben voor hun geliefden, hun hobby’s en andere aspecten van het leven, zoals cultuur”
In Zweden is er al langer een mogelijkheid om 6 uur per dag te werken. Medewerkers zijn productiever en gelukkiger, daarnaast stijgt de productiviteit!
De Econoom John Keynes sprak in 1930 al over de verwachting van een 15-urige werkweek in 1930. Technologische vooruitgang, inzet van machines zouden de arbeidsproductiviteit substantieel kunnen verhogen.
Voor het MKB is de uitdaging de balans te blijven vinden tussen het geweld van AI, technologische ontwikkelingen oog voor het ambacht, de persoonlijke service naast het gemak van de generieke dienstverlening. De focus op secundaire arbeidsvoorwaarden het blijvend faciliteren en inspireren zijn dan ook cruciaal. Dat geldt met name ook voor beroepen in een 24 uurs economie. De nieuwe werkweek blijft wel tot de verbeelding spreken!
Bron: M KB-Haarlem