18
Fri, Oct

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine, (Inter)nationale economie & Duurzaamheid - In de afgelopen jaren is het landschap voor de productie van hernieuwbare diesel in de VS drastisch veranderd, vergelijkbaar met de groei van ethanol en biodiesel in de afgelopen twee decennia.

Gedreven door federale en het staatsbeleid gericht op het verminderen van emissies, veroorzaakt deze dramatische Amerikaanse productie van hernieuwbare diesel en capaciteitsgroei aanzienlijke, marktveranderende verschuivingen, zowel in eigen land als in de buitenlandse handel in grondstoffen.

Hernieuwbare diesel wordt, net als biodiesel, geproduceerd uit dezelfde hernieuwbare grondstoffen zoals plantaardige oliën, dierlijke vetten of gebruikte frituurolie (UCO). Het verschil is dat hernieuwbare diesel wordt geproduceerd met behulp van een waterstofbehandeling, waardoor het chemisch gelijkwaardig is aan petroleumdiesel en daarom op hogere niveaus kan worden gemengd en getransporteerd via bestaande pijpleidingen.

Als gevolg hiervan breiden de Verenigde Staten de invoer van dierlijke vetten en plantaardige oliën snel uit om zowel te gebruiken als grondstof voor de productie van hernieuwbare diesel als om andere grondstoffen, zoals sojaolie, aan te vullen die zijn omgeleid naar de productie van hernieuwbare diesel. In eigen land breidde de Amerikaanse sojabonencrush zich uit om meer olie te produceren, gedreven door hoge sojaolieprijzen die sterke crush-marges aanwakkerden. Terwijl de binnenlandse vraag groeide, daalde de Amerikaanse export van sojabonen door de groeiende Braziliaanse voorraden en de vertragende groei van de wereldwijde importvraag.

Bovendien schoten de premies voor sojaolie in de VS zo ver boven de wereldwijde prijzen van plantaardige olie uit dat de Amerikaanse export kelderde, en de Verenigde Staten werden in 2023 voor het eerst een netto-importeur van sojaolie. Een hogere verplettering van sojabonen leidt tot het tegenovergestelde voor de export van meel, aangezien een overvloed aan sojameel, in combinatie met droogte in Argentinië - 's werelds grootste exporteur van sojameel - de export heeft gestimuleerd met het potentieel voor aanhoudende groei.

Hoewel veel wildcards van invloed kunnen zijn op de Amerikaanse markten voor biobrandstoffen, dierlijke vetten en oliehoudende zaden, wordt verwacht dat de productie van hernieuwbare diesel zal blijven groeien en de grondstoffenmarkten zal veranderen. Het tempo van de productiegroei zal echter sterk afhankelijk zijn van federaal en staatsbeleid, de beschikbaarheid van grondstoffen en de aanhoudende exportwinsten van sojameel uit de VS.

Wilt u meer weten?

Ga dan naar Klik dan hier >>

Quote

Economie nu.nl

18 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching