08
Sun, Sep

Economie & Duurzaamheid
Typography

Wat is het effect op de aandelenmarkt? - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid - Sinds 2022 blijft een belangrijke indicator in de obligatiemarkt, die vaak een naderende recessie voorspelt, voortdurend rood knipperen. Deze situatie, bekend als een omgekeerde rentecurve, markeert de langste periode van inversie ooit geregistreerd.

Wat is een omgekeerde rentecurve?

Normaal gesproken is de rentecurve stijgend, wat betekent dat langetermijnrentes hoger zijn dan kortetermijnrentes. Beleggers verwachten namelijk meer compensatie voor het hogere risico en de langere looptijd van langlopende obligaties. Een omgekeerde rentecurve doet zich voor wanneer kortetermijnrentes hoger zijn dan langetermijnrentes, wat vaak wordt gezien als een signaal van economische vertraging of recessie. Dit komt doordat beleggers verwachten dat de toekomstige rentes zullen dalen in reactie op een verzwakkende economie.

Omgekeerde rentecurve (bron: FRED)

Historisch perspectief

Voorheen ging een omgekeerde rentecurve vaak vooraf aan recessies, zoals te zien was vóór de economische neergangen sinds de jaren 1960. Beleggers hebben zich jarenlang op deze indicator verlaten om hun verwachtingen ten aanzien van de economie bij te stellen. Echter, deze keer is er nog geen langdurige economische krimp waargenomen, ondanks dat de rentecurve voor een recordperiode omgekeerd blijft.

Huidige situatie en verwachtingen

Greg Obenshain, partner en directeur krediet bij Verdad Advisers, benadrukt dat aandelenbeleggers meestal alert worden wanneer een omgekeerde rentecurve overgaat in een steilere rentecurve. Dit komt omdat een steilere curve vaak samengaat met negatieve aandelenrendementen, aangezien renteverlagingen van de Federal Reserve meestal een reactie zijn op een economische neergang. Echter, Obenshain merkt op dat de centrale bank deze keer renteverlagingen voorziet om een zachte landing van de economie te verzekeren, niet om een verzwakkende economie te ondersteunen. Volgens Obenshain zou het mogelijk zijn dat de rentecurve nog een tijdje omgekeerd blijft of slechts langzaam steiler wordt zonder dat er iets ernstigs gebeurt met de economie. Dit scenario is anders dan wat historisch gezien gebruikelijk is.

Beleggersreacties en marktdynamiek

De onderzoekers van Verdad hebben aangetoond dat bepaalde veilige havens, zoals nutsbedrijven, onroerendgoedfondsen en overheidsobligaties, beter presteren tijdens rentecurve-inversies. Dit komt doordat beleggers pessimistischer worden over de economische vooruitzichten en hun toevlucht nemen tot veiligere beleggingen. Chris Satterthwaite, senior analist bij Verdad, stelt dat U.S. aandelen, vooral in de nuts- en vastgoedsectoren, sinds 1996 een van de best presterende marktsegmenten zijn tijdens periodes van rentecurve-inversie.

Aan de andere kant hebben risicovollere activa zoals small-cap aandelen en opkomende marktaandelen beter gepresteerd wanneer de rentecurve steiler werd, wat wijst op een optimistischer economische vooruitzicht onder beleggers.

Toekomstige vooruitzichten

Nanette Abuhoff Jacobson, global investment strategist bij Hartford Funds, stelt dat de traditionele vuistregel van de omgekeerde rentecurve deze keer niet betrouwbaar is gebleken. Ze wijst op sterke overheids- en consumentbestedingen en het enthousiasme rond kunstmatige intelligentie, die hebben bijgedragen aan het voorkomen van een recessie.

Dit jaar hebben U.S. aandelen indrukwekkende prestaties geleverd, gedreven door megacap technologiebedrijven. Echter, de vastgoedsector van de S&P 500 is dit jaar de slechtst presterende, terwijl de nutssector juist een opmerkelijke stijging heeft gezien, mede dankzij de focus op kunstmatige intelligentie.

Volgens Abuhoff Jacobson zou een keten van gebeurtenissen nodig zijn om defensieve aandelen beter te laten presteren dan de bredere markt tijdens rentecurve-inversies. Dit omvat factoren zoals een langdurig restrictief beleid van de Fed, druk op de bedrijfswinsten of een stijging van het werkloosheidspercentage boven de 4,5%.

Conclusie

Ondanks de aanhoudende omgekeerde rentecurve en de historische associatie met recessies, is een economische neergang in de nabije toekomst nog niet zeker. Beleggers blijven gefocust op de economische indicatoren en de beleidsbeslissingen van de Federal Reserve, terwijl de aandelenmarkt blijft reageren op de dynamiek van de rentecurve.

Bron: Holland Gold

Quote

Economie nu.nl

08 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching