Door Femke Affourtit - Waarzitwatin - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, veilige kleding – 10 van de 25 kinderkledingstukken die door ‘Testaankoop’ via de polulaire Chninese webshop ‘Schein’ waren aangeschaft, bevatten schadelijke stoffen, zo blijkt uit een labproef naar de aanwezigheid van onder meer hormoonverstoorders, PFAS en zware metalen als nikkel en lood.
Het onderzoek, waarbij duidelijk is geworden dat de Europese normen worden overschredcen, baart Testaankoop-woordvoerder Laura Clays grote zorgen.
Consumenten moeten goed opletten waar de kleding vandaan komt die zij kopen. Door bij Europese webwinkels te kopen, verkleint de consument het risico op het kopen van onveilige kleding.
In Europa is in de REACH Verordening (1907/2006/EG) vastgelegd welke chemische stoffen in kleding en accessoires mogen zitten. Europese webwinkels moeten er zelf op letten dat de producten die zij verkopen aan deze eisen voldoen. Voor producten die bij webwinkels van buiten Europa zijn besteld, bestaat de kans dat ze niet voldoen aan de Europese wetgeving.
Dit kan gevaarlijk zijn als hier schadelijke stoffen inzitten. Consumenten verkleinen het risico op het kopen van onveilige producten wanneer zij bij Europese webwinkels kopen. Consumenten moeten wel oppassen voor dropshipping via Europese webshops. Dropshipping is een vorm van handelen waarbij een tussenpersoon spullen bestelt bij leveranciers buiten Europa.
In kleding en accessoires zorgen chemische stoffen er bijvoorbeeld voor dat deze een leuke kleur hebben en in goede staat blijven tijdens het dragen en na het wassen. Veel chemische stoffen in kleding en accessoires vormen geen risico voor de gezondheid. Over de veiligheid van een kleine groep chemische stoffen is er discussie.
Voorbeelden hiervan zijn kleurstoffen, zware metalen, ftalaten en PFAS. Voor deze stoffen gelden extra regels, zo is vastgelegd welke kleurstoffen en zware metalen wel en niet gebruikt mogen worden, mogen bepaalde ftalaten alleen in hele kleine hoeveelheden aanwezig zijn en is PFOA en PFOS verboden in regenkleding.
Uit onderzoeken blijkt dat verschillende chemische stoffen ook aanwezig kunnen zijn in kleding die in de winkels hangen. Door kleding die online of in de winkel is gekocht te wassen halen consumenten de achtergebleven chemische stoffen eruit.
Aanleiding voor deze publicatie
Aanleiding voor publicatie van dit artikel is het eerder verschenen item :
"Europese wetgeving is te laks": Testaankoop vindt schadelijke stoffen op 10 van de 25 kinderartikelen gekocht op Shein | VRT NWS: nieuws
Bron: Persportaal