NLMagazine Duurzaamheid, wonen - Het merendeel van de mensen in Nederland verlangt naar een duurzamere woning, maar kan vanwege de kosten de noodzakelijke veranderingen niet doorvoeren.
Interessante gegevens
1. Volgens nieuwe gegevens van Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, wil 53 procent van de mensen in Nederland graag in een duurzamer huis wonen, maar ontbreekt het aan financiële middelen om dit te realiseren.
2. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen iets meer geïnteresseerd zijn in een milieuvriendelijker huis dan mannen: 59 procent wil graag een duurzamer huis, vergeleken met 48 procent van de mannen.
3. De leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar is het meest enthousiast: twee derde (66 procent) wil het huis verduurzamen, vergeleken met 59 procent van de 35- tot 54-jarigen. 55-plussers zijn het minst geïnteresseerd: slechts 41 procent geeft aan een duurzamer huis te willen.
4. Ook geografisch zijn er interessante verschillen. Friesland blijkt het meest voorstander van het verduurzamen van de woning: 69 procent van de respondenten wil graag een duurzamer huis. Zeeland is het minst geïnteresseerd: slechts een derde van de respondenten wil veranderingen in de woning doorvoeren.
Andere resultaten:
-
Groningen - 62%
-
Utrecht - 61%
-
Overijssel - 59%
-
Noord-Holland - 58%
-
Flevoland - 57%
-
Noord-Brabant - 56%
-
Zuid-Holland - 52 %
-
Drenthe - 47%
-
Limburg - 49%
-
Gelderland - 45%
Volgens Coen Böhre van Werkspot.nl zouden veel huiseigenaren verbaasd zijn over hoe betaalbaar sommige duurzame verbeteringen zijn. “Hoewel bepaalde aanpassingen, zoals het installeren van zonnepanelen of het vervangen van ramen, inderdaad duur zijn, laten onze experts zien dat er ook andere, goedkopere opties beschikbaar zijn.
“Van betere isolatie tot het opvangen van regenwater, er zijn veel slimme ideeën die je in je huis kunt implementeren. Voor sommige heb je de hulp van een professional nodig, maar andere kun je prima zelf uitvoeren. Het is daarom zeker de moeite waard om je opties te onderzoeken.”
Hieronder vind je een lijst van Werkspot.nl met een aantal slimme tips om je huis duurzamer te maken, zonder veel geld uit te geven.
Lucht-waterwarmtepomp
De aanschaf van een lucht-waterwarmtepomp komt wellicht dichterbij door subsidies. Hoewel de installatiekosten hoog zijn, kun je via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) tot wel 5.100 euro subsidie aanvragen. Dit kan de kosten aanzienlijk verlagen.
Isoleren
Voor een aangenaam binnenklimaat is isoleren van onschatbare waarde. Het houdt je warm in de winter, koel in de zomer, en verlaagt je energierekening. Dat betekent dat je misschien zelfs geen ventilatoren of airconditioning nodig hebt. Voor het optimaal isoleren van je huis is vaak een professional nodig. Als je op zoek bent naar goedkopere opties waarmee je zelf aan de slag kunt: tochtstrips en het afdichten van ramen en deuren zijn een goed begin.
Lage VOC-verf
Muren moeten nou eenmaal af en toe worden opgefrist, maar verf kan schadelijk zijn voor zowel het milieu als je gezondheid. Kies daarom voor verf die weinig vluchtige organische stoffen (VOC) bevat. Je woning blijft vrij van giftige dampen en er komen geen fossiele brandstoffen aan te pas.
Opvangen van regenwater
Aan de enorme hoeveelheid regen die de afgelopen tijd is gevallen, zitten ook voordelen. Regenwater is een duurzame en gratis waterbron voor buiten én binnen. Het opvangen van regenwater kan eenvoudig of complexer, afhankelijk van hoe ver je wilt gaan. Om te beginnen moeten de goten zo worden geplaatst dat ze het water efficiënt van het dak naar een geschikt opvangsysteem, zoals een regenton, brengen. Als je optimaal gebruik wilt maken van het regenwater, kun je deskundigen filters en ondergrondse leidingen laten aanleggen.
Hang kleding op
Wasdrogers zijn energievreters en slecht voor je kleding. Je kleding aan de lucht laten drogen is daarom een veel betere oplossing. Naast het vocht dat vrijkomt, is voor veel mensen ruimtegebrek een struikelblok. Overweeg daarom een vakman om een aantal slimme ophangsystemen-op-maat te maken. In hoge plafonds boven de trap bijvoorbeeld, of een inklapbaar wasrek in het washok of aan de buitenkant van de ramen.
Hergebruik koffiedik
Koffieprut kun je beter niet door de gootsteen spoelen, het kan verstoppingen veroorzaken. Veel slimmer is het om het te (her)gebruiken als natuurlijke mest voor je planten. Het is hiermee een goedkoop, veilig en effectief alternatief voor kunstmest en pesticiden. De tuin krijgt onder andere stikstof, fosfaten en kalium, en dat is goed voor plantengroei en bodemgezondheid.
Levend dak
Als je buitenruimte klein is, is een levend dak een handige manier om de natuur te helpen. Het kan bovendien schaduw geven, warmte uit de lucht halen, en de temperatuur van het dakoppervlak en de omringende lucht verlagen. Het gebruik van groene daken in steden kan het hitte-eilandeffect verminderen, vooral overdag. De temperatuur van een groen dak is wel 2 tot 4 graden lager dan die van een gewoon dak. Raadpleeg een deskundige als je een indicatie van de kosten wilt.
Ketelonderhoud
Je verwarmingsketel goed onderhouden klinkt logisch. Toch heeft volgens onderzoek van Werkspot 24% van de huiseigenaren de afgelopen twaalf maanden de jaarlijkse onderhoudsbeurt overgeslagen. Dit is niet alleen schadelijk voor de ketel, maar het kan zelfs problemen met je verzekering opleveren als er iets misgaat. Door je ketel goed te onderhouden, zal deze bovendien efficiënt werken, wat beter is voor het milieu én je portemonnee.
Bron: jukebox.marketing