NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, beleggen in zilver - Zilver heeft dit jaar een forse stijging van bijna een kwart doorgemaakt, waarmee het goud ver achter zich laat en zich een van de best presterende grondstoffen van 2024 mag noemen.
Ondanks deze stijging blijft zilver relatief goedkoop. Momenteel is ongeveer 80 ons zilver nodig om 1 ons goud te kopen, vergeleken met een 20-jarig gemiddelde van 68.
Vraag naar zilver neemt toe
Zowel goud als zilver hebben vergelijkbare eigenschappen als het gaat om macro-economische eigenschappen en valutahedging. Terwijl de goudprijs een recordhoogte bereikte door aankopen van centrale banken en hernieuwde retailinteresse in China, profiteert de zilverprijs mee van deze trend. Hoewel er weinig belangstelling is van investeerders in zilver-gerelateerde exchange-traded funds (ETF's), is de fysieke verkoop van zilver toegenomen. Dit is een trend die wij ook zien bij Holland Gold. Steeds meer mensen willen zilver kopen door middel van zilverbaren en zilveren munten.
Markttekorten en recordgebruik
De zilvermarkt bevindt zich op weg naar het vierde opeenvolgende jaar van tekorten. Voor 2024 wordt het tweede grootste tekort ooit voorspeld. In januari stond de goud-zilverratio boven de 90, de meest extreme verhouding sinds september 2022. Citigroup Inc. voorspelt dat als de Federal Reserve de rente verlaagt en de economische groei sterk blijft in de tweede helft van het jaar, de ratio zou kunnen dalen naar ongeveer 70.
Zilver wordt gewaardeerd om zowel zijn financiële als industriële toepassingen, met name in technologieën voor schone energie. Het metaal is een belangrijk bestanddeel van zonnecellen, en met de sterke groei in deze industrie wordt verwacht dat het gebruik van zilver dit jaar een recordhoogte zal bereiken. Hierdoor is de markt voor het vierde opeenvolgende jaar in tekort, met dit jaar het op één na grootste tekort ooit.
Dalende voorraadniveaus
De voorraden zilver die worden gevolgd door de London Bullion Market Association (LBMA) zijn in april gedaald tot het op één na laagste niveau ooit. Ook de voorraden op de beurzen in New York en Shanghai bevinden zich nabij seizoensgebonden dieptepunten. Volgens TD Securities zouden de LBMA-voorraden in de komende twee jaar uitgeput kunnen raken als de vraag in het huidige tempo blijft doorgaan. Daniel Ghali, een grondstoffenstrateeg, benadrukt dat de voorraadcijfers misleidend kunnen zijn omdat ze ook de holdings van ETF's omvatten.
Toekomstverwachtingen
Volgens Gregor Gregersen van Silver Bullion zal de vraag naar zilver blijven stijgen vanwege de groeiende industriële vraag. "Als ook beleggers beginnen te kopen, dan wordt mijn grootste probleem over twee of drie maanden misschien wel 'Waar vind ik de voorraad?' in plaats van 'Hoe verkoop ik het zilver?'" Dit benadrukt de groeiende spanning tussen vraag en aanbod op de zilvermarkt, die waarschijnlijk zal blijven toenemen naarmate meer investeerders en industriële gebruikers hun weg vinden naar het edelmetaal.
Bron: hollandgold.nl