21
Thu, Nov

Economie & Duurzaamheid
Typography

Door Martin Vrijland - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, geld en invloeden VIDEO - Bitcoin is de enige gedecentraliseerde digitale munteenheid op een gedistribueerd grootboek waarop geen enkele autoriteit invloed kan uitoefenen.

- Wat is geld?
- Hoe is het ontstaan?
- Waarom zouden we digitaal geld niet willen gebruiken?
- Waarom zouden we digitaal geld misschien toch wel willen gebruiken?
- Zouden we een Centrale Bank willen vertrouwen als het gaat om digitaal geld
- Waarom zouden we het misschien juist zonder zo’n Centrale Bank willen doen?
- Wat zijn de keuzes en wat zijn mogelijkheden?
- Wat zijn de nadelen van contant geld?
- Willen we terug naar zilver en goud of willen we het houden bij contant?
Al die vragen komen aan bod in onderstaande presentatie.

Stel dat de wereld dan toch zo nodig digitaal geld wil gebruiken, dan is er een tijdlijn nodig, om te zien wie welke transactie wanneer gemaakt heeft, om zo te voorkomen dat je met dubbele transacties te maken krijgt. Met een netwerk waarin zich een centrale (hackbare) server bevindt (zoals dat van een Centrale Bank) is een tijdlijn eenvoudig te realiseren, maar dan ben je afhankelijk van de (alles bepalende) macht van die Centrale Bank. In een gedecentraliseerd netwerk, waarin geen enkele partij de baas is, moet je dat probleem oplossen door de tijdloze digitale wereld een kunstmatige tijdlijn te geven.

Jack Mallers legt in onderstaande presentatie uit waarom bewijs van inspanning (proof of wok) de enige manier is om een gedecentraliseerde database een tijdlijn te geven in een van nature tijdloze digitale wereld. Het is namelijk zo dat bitjes en bytejes (eentjes en nulletjes op een computer of netwerk) geen tijd kennen. Het bestaat simpelweg niet. Om te voorkomen dat iemand een betaling dubbel doet, omdat niet bekend is of het bedrag al eerder uitgegeven is, heb je echter wel een tijdlijn nodig. Als die tijdlijn in een gedistribueerde boekhouding van een gedecentraliseerde database niet bestaat, moet je die tijdsillusie kunstmatig creëren.

Bitcoin is de enige digitale vorm van geld die niet op een centrale server (zoals die van een Centrale Bank) draait, waarop een gedistribueerd grootboek wordt bijgehouden (en wordt bijgewerkt na transacties), waarin een tijdlijn gecreëerd is in een digitale wereld die geen tijd kent.

De vermeende bedenker van de Bitcoin, Satoshi Nakamoto, zou deze noodzaak voor een tijdlijn herkend hebben en hiervoor een oplossing hebben bedacht. Hij stelde dat de enige manier om een tijdlijn in een digitale wereld te creëren (noodzakelijk om de chronologie van transacties te kunnen vastleggen in het gedistribueerde grootboek op het decentrale netwerk) mogelijk wordt door te werken met een systeem dat gebaseerd is op bewijs van inspanning (proof of work).

Bitcoin de Ark van Noach

In mijn boek Bitcoin de Ark van Noach licht ik toe waarom ik denk dat Bitcoin helemaal geen uitvinding van Satoshi Nakamoto is, maar dat Bitcoin daadwerkelijk uit de tijd van Noach stamt en dat die tijdsillusie alles te maken heeft met de gematerialiseerde digitale wereld die we vanuit consciousness waarnemen. Om Bitcoin echter goed te begrijpen is de presentatie van Jack Mallers wel degelijk zeer verhelderend en laten we het idee dat Satoshi Nakamoto niet zou bestaan maar even rusten. Zijn presentatie is voor iedere leek zeer goed te begrijpen en daarom heb ik hem voor u in het Nederlandse ondertiteld.

Ik raad u aan de presentatie aandachtig te bekijken en vervolgens het boek boek Bitcoin de Ark van Noach te lezen. Dat zal alle openstaande vragen die u over Bitcoin zou kunnen hebben ophelderen. Doen dus!

Quote

Economie nu.nl

21 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching