Economie & Duurzaamheid
Typography

VP Sustainability Isabelle de Wolf wil vervuilende printindustrie vergroenen - NLMagazine/Rotterdam, Economie & Duurzaamheid - Het vervangen van een deel van het assortiment, een bewustere afweging bij nieuwe producten en leveranciers, het gebruik van minder vervuilende technieken en inkten: in het kader van duurzaamheid een hele serieuze zaak voor het Rotterdamse online print- en merchandise platform HelloPrint. is duurzaamheid een serieuze zaak.

Foto: Isabelle de Wolf, VP Sustainability van HelloPrint

Print is een serieuze business

Print is vrijwel niet meer weg te denken. Er gaat dan ook heel veel geld om in deze discipline. Met een omvang van maar liefst zo’n €850 miljard per jaar behoort de sector tot een van de grootste ter wereld. Print speelt een onmiskenbaar cruciale rol in talloze producten – van flyer tot etiket en van truienlabel tot parfumverpakking. HelloPrint neemt haar verantwoordelijkheid in de duurzaamheidstransitie van de printindustrie en mag zichzelf sinds kort B Corp noemen. In de aanloop naar Internationale Vrouwendag spraken we Vice President Sustainability Isabelle de Wolf die ook andere bedrijven wil inspireren groener te werken. 

Print en impact op natuur & Milieu

Dat de printindustrie impact heeft op het milieu valt niet te ontkennen. Maar door slimmere keuzes te maken in materialen, productietechnieken en bij de logistiek, kan de sector aanzienlijk verduurzamen. Isabelle de Wolf van HelloPrint: “Door de B Corp certificering en alles wat daaraan voorafging, zijn we als bedrijf nog bewuster geworden van onze eigen rol en wat er mogelijk is. Zo kijken we nu veel kritischer naar de sociale- en milieustandaarden van ons leveranciersnetwerk. Dan heb ik het over zaken als energieverbruik, circulariteit en materiaal- en inktkeuze. Het proces heeft ons geïnspireerd de ecologische impact van de branche verder te onderzoeken, bij voorkeur met andere ketenpartners. Dan kunnen we samen verder werken aan bewustwording en duurzame innovaties doorvoeren in de gehele sector. Daar zijn overigens steeds meer vrouwen werkzaam – ook in managementfuncties.” 

Wereld van verschil

Als Vice President Sustainability trok Isabelle de Wolf de kar tijdens het B Corp Assessment: “We wilden af van de projectmatige aanpak en ons op alle vlakken duurzaam ontwikkelen. B Corp legt de lat hoog en biedt een goed doordachte methodiek en monitoring – het gaf ons een transparant beeld van de staat van onze onderneming. Met het behalen van het certificaat begint het eigenlijk pas, we verplichten onszelf om te blijven verduurzamen en partners, klanten en de gehele sector te inspireren hetzelfde te doen. We pakken de voortrekkersrol, bijvoorbeeld ook door keuzes te maken voor onze klanten. Zo wil HelloPrint duurzamere opties vaker als standaard aanbieden, in plaats van als alternatief. Duurzaamheid als randvoorwaarde, omdat het kan en omdat het moet. Met een industrie zo groot als de onze, kun je daarmee een wereld van verschil maken.”

Over Isabelle de Wolf 

Voor Isabelle de Wolf (29) speelde duurzaamheid al bij haar eerste stappen in het werkveld een rol. Ze startte in 2020 bij Coca-Cola met een Management Traineeship in Operational Excellence en vervulde in de jaren daarna verschillende posities bij het bedrijf. Zo was ze Team Lead Productie, Project Lead CO2 Neutraal & Yield Management en Productie Manager. In 2022 ging ze bij HelloPrint aan de slag als Team Lead Sustainability, inmiddels is ze als Vice President Sustainability lid van het Management Team. Na haar opleiding Business Administration aan de Hotel Management School in Maastricht, deed ze een Master in Strategic Sustainable Business aan de Universiteit van Stirling (Schotland). 

Over HelloPrint

HelloPrint is het leidende platform voor op maat gemaakte print- en merchandise producten in Europa. Middels een netwerk van meer dan driehonderd printproducenten en meer dan dertig logistieke aanbieders in 31 landen, biedt HelloPrint lokale productie en levering aan een wereldwijd publiek van creatieve ondernemers, MKB-bedrijven, non-profit organisaties en corporates. Hierdoor worden kosten, snelheid van levering en de CO2-voetafdruk verlaagd.

Over B Lab 

De non-profit B Lab transformeert de wereldeconomie ten gunste van alle mensen, gemeenschappen en de planeet. Als leider op het gebied van economische systeemverandering creëert B Lab wereldwijd standaarden, beleid, tools en programma's voor bedrijven. B Lab certificeert bedrijven, ook wel B Corps genoemd, die het voortouw nemen. Op dit moment mogen meer dan 8000 bedrijven, in 180 branches en verspreid over 92 landen zich B Corp noemen.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

27 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue