Economie & Duurzaamheid
Typography

Door E.J. Bron - NLMagazine Internationale Economie & Duurzaamheid - Slechts een vijfde deel van de grote Amerikaanse en Europese ondernemingen dat actief is in Rusland, hebben zich teruggetrokken, aldus de verklaring van Mantoerow. De overige bedrijven zouden hun betrokkenheid zelfs verder uitbreiden.

Slechts 20% van de grote ondernemingen uit Europa en 19% uit de VS hebben op grond van de druk van westerse sancties Rusland verlaten, onthulde de Russische viceminister-president Denis Mantoerow. Veel van de firma´s die in Rusland gebleven zijn, breiden hun investeringen verder uit, aldus Denis Mantoerow, de Russische viceminister-president en tevens minister van Handel en Industrie.

“Dit cijfer is afkomstig van de Vereniging van Europese ondernemingen. Van de 500 grote Europese firma´s – ik tel de bedrijven die minder dan een half miljard roebel jaarlijks omzetten niet mee – zijn er tot nu toe slechts 100 officieel vertrokken, dat zijn er 20%”, zei de viceminister-president. Hij benadrukte tevens dat 66 van de 350 grote Amerikaanse ondernemingen (ongeveer 19%) Rusland verlaten zouden hebben. “Dat maakt aannemelijk dat onze markt en ons potentieel interessant is, vooral wanneer je rekening houdt met de kosten van de energiegrondstoffen. U ziet wat er in Europa gebeurt, waar de bedrijven stapsgewijs krimpen”.

De Russische regering zal buitenlandse investeringen blijven aantrekken en zal de nodige voorwaarden voor zowel buitenlandse specialisten als voor investeerders en zakenmensen creëren”, zei Mantoerow. “Dat geldt zowel voor vriendelijke al onvriendelijke landen. Wij staan altijd open voor verstandige gesprekken en investeerders.”

De Russische president Vladimir Poetin bevestigde onlangs dat de markt open en concurrerend zal blijven, ondanks de westerse pogingen deze te isoleren. Hij meldde dat de westerse terugtrekkingen voordelig zouden zijn geweest voor de binnenlandse ondernemingen, die de bedrijven ‘direct overgenomen hebben’. Rusland zou genoeg talenten en ook gekwalificeerde arbeidskrachten en managers hebben om “te garanderen dat alles goed loopt”, zei de president.

Bron: rt.de

Quote

Economie nu.nl

05 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching