Economie & Duurzaamheid
Typography

Door Martine Straver, Marketing Director, Bosch Thermotechniek B.V.  - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, natuur & Milieu - ‘’Nieuw soort warmtepomp maakt gasaansluiting helemaal overbodig’’ kopte RTL Nieuws op 17 november. De hybride warmtepomp wordt in het artikel afgedaan als een ‘onnodige tussenstap’. Zeker, met de nieuwe generatie volledig elektrische warmtepompen kunnen veel woningen van het gas af en dat is waar we in Nederland naar streven.

Maar, het is veel te kort door de bocht om hybride als tussenstap te zien. Voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse huiseigenaren is een hybride warmtepomp juist de beste oplossing.

Daar zijn een paar simpele redenen voor:
1. Ten eerste de kosten: met volledig gasloos verwarmen is een hogere investering gemoeid dan met hybride verwarmen. Niet alleen de warmtepomp zelf is duurder dan een hybride variant, er zijn vaak nogal wat bijkomende kosten. Veel woningen moeten eerst grondig worden aangepakt met extra isolatie en het aanleggen van vloerverwarming of een vergelijkbaar systeem. Doe je dat niet, dan gaat je rendement ook met de nieuwe warmtepompen flink omlaag.

2. Bovendien heb je voor gasloos verwarmen altijd een grotere warmtepomp nodig. Een hybride warmtepomp kan het af met minder vermogen. De cv-ketel zorgt immers voor warm water en fungeert als back-up op hele koude dagen. Eigenaren van oudere woningen kunnen dus direct gas besparen met een goedkopere hybride warmtepomp en zonder investeringen in isolatie, vloerverwarming en andere maatregelen. Een hybride warmtepomp bespaart gemiddeld wel 70 procent gas, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Ga je later alsnog investeren in isolatie of vloerverwarming, dan kan de temperatuur van de warmtepomp omlaag en levert hij een optimaal rendement.

3. Bijkomend voordeel van hybride verwarmen is dat je niet afhankelijk bent van een energiebron. Het systeem kiest automatisch de meest economische manier van verwarmen op basis van de geldende energietarieven.

Van een koude kermis thuiskomen
Kortom: Volledig gasloos verwarmen is niet voor elke woning de beste oplossing. Door te snel all-electric te willen verwarmen, kun je wel eens van een koude kermis thuiskomen. Een hybride warmtepomp kan in veel gevallen ook voor de lange termijn de juiste keuze zijn.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

27 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue