Economie & Duurzaamheid
Typography

Nieuwe trend in startup-land - NLMagazine/Utrecht Economie & Duurzaamheid - Energietransitiebedrijven omarmen duurzame financiering. Nederland heeft een rijke geschiedenis in duurzame energie en óók in duurzame financiering: in ons land werd het aandeel uitgevonden.

Steeds meer impact-startups maken gebruik van de innovatieve financieringsvorm sharefunding®, waarbij zij via het platform van Eyevestor hun aandelen eenvoudig plaatsen en verhandelen. Zo zijn er inmiddels zes duurzame energiebedrijven die gebruikmaken van Eyevestor. Hieronder vallen laadpaalondernemer Blue Current, de ontwikkelaar van zero-emissie laadstations voor waterstof en elektriciteit Fountain Fuel en ook Sun Tank, dat een oplossing biedt voor opslag van zonne-energie. Andere ventures zijn Green Caravan (dat een net-onafhankelijk en fossielvrij laadnetwerk creëert voor elektronische voertuigen), elektrisch deelautoplatform Mobigo (Mobicoop) en de onderhoudsvrije duurzame elektrische fietsen van byAr.

Levenscyclus
Het Nederlandse bedrijf Eyevestor bedacht sharefunding®. Via het platform kunnen start-ups, scale-ups en MKB online, digitaal en volledig digitaal aandelentransacties afhandelen. Eyevestor biedt een totaaloplossing voor het aandelenkapitaal voor elk bedrijf in elke fase, van start tot exit. Zo helpt sharefunding® met de financiering van groei en ontwikkeling, gedurende de hele levenscyclus. Een bedrijf versterkt op Eyevestor haar eigen vermogen, het dient als funding- en aandelen-boekhoudplatform en biedt de mogelijkheden stakeholders te binden en medewerkers te belonen.


Investering voor groei
Blue Current kan daardoor verder bouwen aan slimme software, laadpunten en diensten die de overgang naar duurzaam vervoer versnellen. In 2022 haalden zij €5 miljoen op bij verschillende investeerders en medewerkers. Fountain Fuel gebruikt het opgehaalde kapitaal om het netwerk van emissievrije laadstations voor waterstof en elektriciteit uit te breiden. Ook het eerste net-onafhankelijke en fossielvrije laadstation van Green Caravan is momenteel in ontwikkeling, dankzij al hun investeerders, die gezamenlijk deze missie ondersteunen .

Elektrisch fietsen, deelauto’s, zonne-energie
ByAr sharefundt om de wereld van elektrisch fietsen op te schudden. Elke fiets is handgemaakt, uniek en recyclebaar. Dankzij het onderhoudsarme Dutch Design heeft het een extreem lange levensduur en is het de elektrische fiets met de kleinste ecologische footprint ter wereld. Deelautoplatform MobiCoop tilt de deelauto naar een hoger plan: doordat alle auto’s elektrisch zijn en lokale deelnemers naast de auto’s ook het eigenaarschap van MobiCoop delen. De startup haalt geld op, waarmee het wagenpark wordt uitgebreid en nieuwe gemeenten aan het netwerk worden toegevoegd. Sun Tank, de revolutionaire oplossing voor het opslaan van zonne-energie in dak, muren en vloer, staat met hun sharefundingsronde open voor investeerders die ook verstand van deze materie hebben.

Duidelijk duurzaam
Eyevestor CEO en initiatiefnemer Gijs Dalen Meurs over de nieuwe trend: “We groeien sterk in het segment van bedrijven die oplossingen aandragen rond de energietransitie. Dat is mooi om te zien en ook logisch omdat het erg goed past bij sharefunding®”. Mark de Raaij, oprichter van Blue Current vult aan: “Het grote voordeel van sharefunding® is dat je als ondernemer zelf de koers kunt blijven bepalen. Wij vertellen ons eigen verhaal en daar sluiten mensen zich bij aan. Geweldig dat klanten en leveranciers in kunnen stappen en mee profiteren van ons succes”. Peter Kooyman, directeur van byAr: “Ze noemen ons ontwerp wel de Tesla van de fietswereld. Heel mooi natuurlijk, maar wij zien het als onze missie om bij te dragen aan autovrije binnensteden. Sharefunding® was voor ons een uitkomst, we hebben onderdelen groot in kunnen kopen zodat we nu door kunnen ontwikkelen, en het past ook helemaal in onze visie op maatschappelijk ondernemen: samen doen!”

Over Eyevestor
Eyevestor draagt door het inzetten van aandelen bij aan een totaaloplossing voor zowel financiële vrijheid als liquiditeit in het aandelenkapitaal van startups, scale-ups en MKB-ondernemingen. Of er nu tien of duizend mede-eigenaren zijn – alles is digitaal, online en geautomatiseerd. Inmiddels beheren meer dan 80 bedrijven hun aandelenkapitaal ter waarde van €100+ miljoen op Eyevestor en is er voor €50 miljoen door middel van sharefunding® aan eigen vermogen opgehaald.

Als pionier voor sharefunding® biedt Eyevestor bedrijven als European Sleeper, Blue Current, SharePeople, Fish Tales, On-wine en Moyu. de mogelijkheid hun aandelen op een laagdrempelige manier te digitaliseren, te plaatsen en te verhandelen. Zie ook de Eyeventurespagina. Het platform heeft ruim 29.000 gebruikers die in bedrijven hebben geïnvesteerd. Door de focus te leggen op aandelenkapitaal ontstaat er een startpunt om samen te bouwen aan succesvolle bedrijfsgroei. Wanneer dit goed gedaan wordt, kunnen stakeholders zelfs ambassadeurs worden. Zie ook eyevestor.com.

Quote

Economie nu.nl

20 juni 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching