Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - De digitale euro is een plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om een digitale euro te creëren. Het voorgestelde doel is om extra betalingsmogelijkheden te bieden aan burgers en bedrijven binnen de eurozone en om de Europese financiële sector te moderniseren.

De Europese Centrale Bank (ECB) en andere relevante instanties zijn druk doende met de introductie van de digitale euro. Het idee om een digitale vorm van de euro te creëren, die naast contant geld bestaat en gebruikt kan worden voor elektronische transacties.

Als het gaat om maatschappelijke controle, roept de introductie van een digitale euro echter ook vragen op over privacy, persoonsgegevens en gegevensbeveiliging. Omdat transacties elektronisch worden uitgevoerd , is de kans heel groot en zeker niet ondenkbaar dat transactiegegevens kunnen worden gevolgd, toegepast en uitgevoerd.

Het privacybeleid kan voor iedereen ernstig worden aangetast en kan eenvoudig in verkeerde handen vallen met alle financiële gevolgen en wellicht ellende vandien. De controle en surveillance door overheidsinstanties moet heel scherp worden bewaakt, maar of dat alles mogelijk is, valt zeer zeker te betwijfelen.

Van de andere kant kan de overheid er juist baat bij hebben om transacties te volgen en privacy te schenden. Criminelen kunnen waarschijnlijk eerder worden achterhaald en aangepakt, maar of de burger echt blij moet zijn met het feit dat de overheid over al je persoonlijke gegevens kan beschikken en dat persoonlijke gegevens bij onzorgvuldigheid, op wat voor wijze dan ook (denk bv aan ‘Omtzigt en functie elders’), misschien wel op straat komen te liggen, roept wel degelijk vragen op.

Er zijn op dit moment nog geen definitieve beslissingen genomen over de digitale euro en wellicht kan de implementatie nog wel eens langer gaan duren nu ons kabinet demissionair is. Uitwerking van specifieke details is nog niet aan de orde. Het is natuurlijk noodzakelijk dat er maatregelen worden bedacht en genomen ter waarborging van de privacy van gebruikers en dat de invoering geen inbreuk maakt op privacy, bescherming van gegevens van individuen, persoonlijke vrijheden en rechten van de mens.

Transparantie, toezicht en regelgeving worden belangrijke aspecten bij het beheren van een digitale valuta die op een veilige en verantwoorde manier moet worden geïmplementeerd. Hoe dat alles eruit gaat zien? Het is nog even gissen, maar bekend is dat er achter dikke Brusselse schermen hard wordt gebrainstormd over het hoe en wat van dit nieuwe betalingsfenomeen.

Tegenstand digitale euro
Hoewel de de Europese Centrale Bank claimt dat een digitale euro veel heeft, zijn er ook tegenstanders die hun zorgen uiten. Denk hierbij aan onder andere:

1. Zorgen rondom privacy en gegevensbeveiliging die kunnen worden geschonden omdat alle transacties digitaal kunnen worden gevolgd en geregistreerd.

2. Hoe worden de verzamelde gegevens opgeslagen, beheerd en beschermd….

3. Zorgen dat de introductie van een digitale euro kan leiden tot bankruns.

4. Krijgt iedereen wel gelijke toegang tot de digitale euro. Mensen zonder toegang tot digitale technologie of zonder bankrekeningen zouden wel eens kunnen worden uitgesloten van het gebruik van de digitale euro, hetgeen ongelijkheid in de hand werkt.

5. Hoe wordt de digitale euro beschermd tegen technische problemen en cyberaanvallen.

6. Hoe zijn de technische infrastructuur en beveiligingssystemen geregeld ter ondersteuning van de digitale euro. Het is immers goed mogelijk dat storingen en cyberaanvallen de financiële stabiliteit kunnen aantasten.

7. Hoe zit het met de toenemende centrale controle en de mogelijke concentratie van macht bij de ECB.

8. Gaat de digitale euro de individuele vrijheden beperken.

9. Zwart geld zal verdwijnen. Voor sommige mensen een voordeel, voor anderen een absolute tegenvaller. Denk aan fooien, contant betalen zonder BTW en ‘hup, geld in de pocket’. Een heel groot deel van de economie wordt immers gevormd door zwart geld. Dat baan je niet zo maar even weg. Als dat geld niet meer wordt uitgegeven c.q. kán worden uitgegeven, heeft dat ook een belemmerende factor op het (niet meer bestaande contante) betalingsverkeer

De ECB kan nog wel eens voor verrassingen komen te staan bij de implementatie van een digitale euro. Het is mogelijk dat maatregelen worden genomen om bovengenoemde kwesties aan te pakken en het vertrouwen in de digitale euro op te bouwen.

Maar, of men echt blij moet zijn met deze maatschappelijke en financiële verandering met wellicht alle desastreuze economische gevolgen vandien, valt vooralsnog sterk te betwijfelen.

Jos de Jong.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

27 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue