Economie & Duurzaamheid
Typography

Het kabinet Rutte wil de ellende van de Groningers afkopen met 22 miljard - NLMagazine/Groningen/Den Haag Economie & Duurzaamheid - Een bedrag van 22 miljard dat in geen verhouding staat tot wat aan het Groningse gas is verdiend. Hoe kun je dit geld inzetten op een manier die de regio echt versterkt?

Maar, komt die 22 miljard ook….
Nu het kabinet een streep heeft gezet onder de huidige coalitie en ‘is gevallen’, kun je je afvragen of die doelstelling van 22 miljard ooit nog bewaarheid zal worden. Het levert in ieder geval weer uitstel op. De meeste politieke partijen die graag willen regeren nadat er in november verkiezingen worden gehouden, hebben hun vakanties een andere en waarschijnlijk kortere wending moeten geven om nieuwe partijprogramma’s op te stellen in de hoop om te kunnen meedoen in het volgende kabinet. Zeer waarschijnlijk dat die 22 miljard voor een groot deel te maken krijgen met uitstel, uitstel en uitstel en wie weet wellicht ook wel afstal……

Onderling geld gebruiken geeft oppepper
Meestal gaat een groot deel van geld dat bestemd is voor economisch ondergewaardeerde gebieden, snel weer richting Randstad. Als het meevalt met een tussenstop in de economisch sterkste gebieden van de provincie, zoals de provinciale hoofdstad. Daardoor is de impact veel kleiner dan mogelijk is. 

STRO’s circulaire geld biedt Groningers de keuze om het geld eerst een tijd te bestemmen voor onderling zakendoen en zo de economie van Groningen in de volle breedte een oppepper te geven, waarbij er zelfs mogelijkheden zijn om ondernemers in bijvoorbeeld Noordoost Groningen extra kansen te bieden.

Banen en klandizie door nieuw rekeningtype
Om echt iets voor iedereen te betekenen, kan het geld uit Den Haag, op een nieuw rekeningtype worden gezet. Die rekeningen hebben een regelgeving waardoor geld een minimale periode – bijvoorbeeld een (half) jaar – beschikbaar blijft voor de onderlinge productie, handel en consumptie in Groningen. Daardoor wordt de regionale economie versterkt, komt er voor iedereen baanperspectief en daagt de kans om klandizie te krijgen ondernemende mensen uit een bedrijf te starten.

En dus nu maar hopen dat dit initiatief alsnog veel volgers krijgt en niet naar een verre toekomst wordt verschoven…

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue