Economie & Duurzaamheid
Typography

George Orwell’s boek 'Nineteen eighty four’ wordt werkelijkheid - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Patrick Hansen, hoofd EU-beleid bij Circle, zei op sociale media dat het een voorrecht was om deel te mogen nemen aan een groot rondetafelgesprek over de digitale euro en de toekomst van geld en betalingen in Duitsland. Veel vragen en details moeten nog worden beantwoord, maar twee punten zijn duidelijk.

1. Publieke en private vormen van geld zullen naast elkaar blijven bestaan en verschillende doelen dienen. De digitale euro zal in ten minste drie verschillende vormen bestaan. Als een contant alternatief uitgegeven door centrale banken, als ‘tokenized’ bankdeposito's en als gereguleerde elektronische valutatokens (stablecoins). Ze richten zich op verschillende marktsegmenten, maar uiteindelijk heeft de particuliere sector de verantwoordelijkheid en is hij beter gepositioneerd om te voorzien in de diepe behoefte aan betalingsinnovatie. De adoptie van MiCA zal het vertrouwen, de beschikbaarheid en de acceptatie van gereguleerde e-money tokens, die voorop lopen in de ontwikkeling, aanzienlijk vergroten.

2. De digitale euro zal later dit jaar zeker de bredere politieke arena betreden. De Europese Commissie zal in de komende maanden wetgevingsvoorstellen over de digitale euro indienen, de ECB zal dit najaar beslissen of het project doorgaat en de staatssecretaris bevestigde dat de meeste belangrijke ontwerpkeuzes, zoals CBDC-limieten of privacyniveaus, uiteindelijk politiek en democratisch moeten worden besloten door gekozen functionarissen in de EU en haar lidstaten. De politieke discussies zullen de komende maanden flink aantrekken.

Al met al best eng dat dit gewoon gaat gebeuren. Vreemd dat veel mensen het allemaal wel goed vinden, maar totaal geen idee hebben over de mogelijke consequenties t.a.v. het betalen van bv CO2belasting, vleestax etc. Met deze volledig programmeerbare munt kunnen overheden iedereen heel gemakkelijk straffen wanneer je rookt, teveel benzine koopt, teveel vlees, teveel reist en ga zo maar door.

Kortom, de wereld uit George Orwell’s boek 'Nineteen eighty four’ wordt gewoon werkelijkheid.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

25 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue