08
Fri, Nov

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Een van de belangrijkste pluspunten van Bitcoin is de mogelijkheid om snel, goedkoop en zonder tussenpersonen geld te verplaatsen. In Afrika, waar het versturen van geld — binnen én buiten de grens — behoorlijk lastig kan zijn, maken Bitcoin en crypto-technologie het verschil voor grote bevolkingsgroepen die geen toegang hebben tot het traditionele bankensysteem.

Nu is er een nieuwe generatie ondernemers in landen als Nigeria, Ghana en Zuid-Afrika die het gebruik van crypto normaliseren. Dat doen ze door alternatieve methodes voor betalingen en bankzaken te ontwikkelen met Bitcoin, stablecoins en andere blockchain-technologie. Daarop gaan we wat dieper in.

Circa 50% van de Afrikaanse staatsburgers heeft geen toegang tot bankieren, dus is Bitcoin een aantrekkelijk alternatief
Om die kloof te dichten, hebben de mobiele telefoonaanbieders een los systeem gebouwd met mobiele portemonnees en aan telefoonnummers gekoppelde betalingen. De meeste van deze systemen werken echter niet met nummers van andere aanbieders. En bij verzenden of ontvangen vanuit het buitenland worden er hoge kosten geïnd en voert de overheid valutacontroles uit.

“Als er iemand geld naar een buurland wil sturen, betekent dat normaal gesproken dat ze een koffer met geld vullen en hem over de grens meenemen,” zegt Ray Youssef, de CEO van Paxful, een peer-to-peer (P2P) aandelenbeurs in BTC.

Met zulke pijnpunten is het geen wonder dat Sub-Sahara Afrika een van de snelst groeiende cryptomarkten ter wereld is. Maar liefst 6% van alle transacties is peer-to-peer (P2P), meer dan het dubbele van de grootste nabije regio. Ook inflatie vormt een grote onderliggende reden. In veel landen, zoals Nigeria, Ghana, Sudan en Ethiopië wordt de lokale valuta als gevolg van inflatie snel minder waard en wordt crypto als realistisch alternatief gezien.

In 2022 realiseerde Paxful een groei van 140% op jaarbasis in overboekingen in Kenia en 55% in Nigeria. De inwoners van Nigeria gebruiken steeds vaker BTC om goederen uit het buitenland te importeren omdat de overheid valutacontroles uitvoert. (Lees de aanbeveling van Coinbase aan het Witte Huis om verder te lezen over de voordelen van crypto-overboekingen.)

Het Lightning Network van Bitcoin is de sleutel waarmee BTC toegankelijker wordt
Hoewel betalingen in bitcoin meestal veel sneller en goedkoper zijn dan internationale overschrijvingen via bedrijven als Western Union, kunnen er tijdens drukke periodes transactievertragingen en tariefverhogingen ontstaan op het Bitcoin-netwerk.

Het Lightning Network is ontworpen om dat op te lossen. De layer 2-schaaloplossing van Bitcoin leidt transacties om van de hoofdblockchain, waardoor de kosten lager liggen en de snelheid verbetert, ook tijdens perioden met een hoge netwerkvraag.

Bitnob, een in Nigeria gevestigde crypto-startup, gebruikt het Lightning Network om goedkope internationale transacties in lokale valuta mogelijk te maken, en zet het Bitcoin-netwerk in om de bedragen internationaal te verzenden. “We kunnen nu uitbetalen op bankrekeningen en mobiele rekeningen, zonder dat de ontvanger zelf bitcoin hoeft te gebruiken,” vertelt mede-oprichter Bernard Parah aan CNBC.

Eén ontwikkelaar heeft zelfs een manier gevonden om zonder internetverbinding BTC te kunnen gebruiken
De Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar Kgothatso Ngako heeft een portemonnee op basis van het Lightning Network ontworpen waarmee iedereen die een ouderwets mobieltje heeft — zonder smartphone of wifi dus — via sms BTC-transacties kan uitvoeren. Momenteel hebben circa 3.000 gebruikers in acht landen zo'n portemonnee, die Machankura heet (Zuid-Afrikaans jargon voor 'geld'). De landen zijn o.a. Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika en Nigeria. Maar naar schatting zijn er wereldwijd nog 3 miljard mensen zonder internettoegang, vertelt Ngako aan Decrypt. Hij ziet ruim voldoende groeimogelijkheden: “Ik geloof dat we Bitcoin-loze mensen kunnen helpen met Bitcoin als tool.”

Waarom dit belangrijk is… Gezien alle krantenkoppen over regelgeving in de afgelopen maanden kan het soms voelen alsof crypto alleen in de Verenigde Staten in het nieuws en de debatten besproken wordt. Maar crypto is wereldwijd en grenzeloos, en de stijgende invoering in heel Afrika bevestigen een groot aantal fundamentele use-cases van Bitcoin. “Over iets van 10 jaar,” stelt Marius Reitz, algemeen beheerder Afrika bij cryptobeurs Luno in een interview met Coindesk, “kan Bitcoin een regionale valuta zijn, misschien zelfs een gemeenschappelijke munt van de Afrikaanse Unie.”

Bron: Coinbase Bytes Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Economie nu.nl

08 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching