Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Wie extra financiële middelen nodig heeft voor een grote uitgave als de aanschaf van een auto of bijvoorbeeld een nieuwe keuken, kan het afsluiten van een persoonlijke lening overwegen. Zeker in een tijd, waarin men de eigen financiële reserves liever niet aanbreekt in afwachting van de wereldwijde economische ontwikkelingen de komende tijd.

De oplopende inflatie heeft de koopkracht van veel huishoudens sterk doen laten verminderen; mede doordat de lonen minder hard stegen. Hoewel het afsluiten van een consumptief krediet bij verschillende kredietverstrekkers mogelijk is, kan dit niet langer bij Nationale Nederland (Bron: Nederlands Krediet Collectief). 

Wijzigende marktomstandigheden reden tot besluit
Nationale Nederlanden zelf geeft aan dat veranderende marktomstandigheden hen ertoe hebben laten besluiten om te stoppen met het aanbieden van consumptieve kredieten. Overigens komt dat besluit niet geheel als een verrassing; eerder in juli 2021 besloot Nationale Nederlanden al te stoppen met het aanbieden van doorlopende kredieten. Het verschil tussen een consumptief krediet en een doorlopend krediet zit in het gegeven, dat men bij een doorlopend krediet zelf bepaalt hoeveel geld men opneemt binnen een bepaalde bandbreedte. Alleen over het opgenomen budget wordt rente betaald. Bij een persoonlijke lening, consumptief krediet, leent men een vast bedrag voor een vooraf bepaalde periode.

Geen impact op bestaande leningen
Wie voor 8 maart van dit jaar een lening afsloot bij Nationale Nederlanden hoeft zich daar geen zorgen over te maken. De lening kan volgens de met de kredietverstrekker gemaakte afspraken worden afgelost. Hetzelfde geldt voor consumenten die aanspraak konden maken op de compensatieregeling. 

Geld lenen bij andere kredietverstrekkers mogelijk
Mocht je een lening bij Nationale Nederlanden willen ophogen, dan is dit niet mogelijk. Er zijn gelukkig verschillende andere kredietverstrekkers in Nederland actief, die nog wel een consumptief krediet aanbieden. Lenen bij Qander is bijvoorbeeld gewoon mogelijk; hetzelfde geldt voor het lenen bij kredietverstrekkers als DEFAM en Santander. Overweeg het afsluiten van een lening bij deze kredietverstrekkers niet alleen bij het ophogen van een bestaande lening, maar ook bij het oversluiten ervan. Een lening oversluiten kan een besparing op de maandlasten opleveren. 

Het wordt consumenten aangeraden vooraf een online tool te gebruiken voor het vergelijken van het aanbod van deze partijen. Het helpt huishoudens de lening welke tegen de laagste rente aangeboden wordt te vinden. Kijk echter niet alleen naar de geboden rente, maar ook naar de voorwaarden die men stelt aan het aflossen van het consumptief krediet.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue