23
Mon, Dec

Economie & Duurzaamheid
Typography

Lege schappen bij Waitrose, Putney Exchange Shopping Centre, Londen, VK. Foto: John Cameron

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - In Groot-Brittannië laat een bijzonder deprimerend facet van de crisis nu zijn eerste contouren zien – en loopt daarmee vooruit op wat er in de nabije toekomst waarschijnlijk in andere Europese landen zal gebeuren: door de exploderende energieprijzen wordt de landbouw gewurgd en moeten verse producten worden gerantsoeneerd, bericht Freewestmedia.com.

Door de hoge energieprijzen in het Verenigd Koninkrijk hebben veel boeren beperkt gebruik gemaakt van kassen om wintergewassen te planten. Volgens een bericht van de BBC leidt dit ertoe dat de eerste supermarkten verschillende soorten groenten rantsoeneren. Veldgewassen zoals tomaten, paprika’s, veldsla, bloemkool of komkommers worden soms slechts in beperkte hoeveelheden verkocht.

Ondertussen zoeken groothandelaars nieuwe leveranciers uit andere landen – maar dat betekent dat de oogsten veel langere afstanden naar Europa moeten afleggen, wat niet in het belang van het milieu is.
Tot nu toe behoren de boeren niet tot degenen die bijzonder profiteren van overheidssteun. Dit begint nu gevolgen te krijgen voor de consument. Goedkoop voedsel dat het hele jaar door verkrijgbaar is, zal in Europa binnenkort tot het verleden behoren.

Rabat markten “goed voorzien van basisproducten”
Britse consumenten krijgen te horen dat de gevolgen van de hoge elektriciteitsprijzen voor in kassen geteelde producten in het Verenigd Koninkrijk te wijten zijn aan “klimaatverandering”. De Britse regering geeft daarom de schuld aan het “slechte weer” in Marokko.
De situatie is echter heel anders: Van begin 2023 tot 22 februari werden 64.034 plaatsen van productie, opslag en groot- en kleinhandel geïnspecteerd, aldus de woordvoerder van de Marokkaanse regering, Mustapha Baitas.

Overtredingen
Tijdens deze interventies werden 3.325 overtredingen geregistreerd op het gebied van prijs en kwaliteit, zei Baitas in een persbriefing na de vergadering van de regeringsraad, in antwoord op een vraag over de resultaten van de controleoperaties en de situatie van in beslag genomen producten.

De gezamenlijke commissies hebben 400 ton producten “die niet aan de geldende normen voldoen” in beslag genomen en vernietigd, terwijl alle bruikbare producten op openbare veilingen zijn verkocht, voegde hij eraan toe.De minister had eerder benadrukt dat de markten “goed voorzien zijn van basisproducten”.

VK gaat genetisch gemodificeerd voedsel invoeren
In het VK produceert de Lea Valley Growers Association (LVGA) ongeveer 75 procent van de gewassen van het land. Zij zeggen nu dat de helft van de kassen leeg is en dat de productie naar verwachting met 60 procent zal dalen.

De directeur van de Bank of England, Andrew Bailey, verontschuldigde zich in juni vorig jaar omdat hij “apocalyptisch” had geklonken over de stijgende voedselprijzen.

Dergelijke bittere waarschuwingen hebben geleid tot steun voor de invoering van een wetsvoorstel dat de weg vrijmaakt voor genetisch gemodificeerde (GM) gewassen, waarbij nieuwe voedselwetten naar verwachting door het Britse parlement zullen worden goedgekeurd.

Niet alleen een Brits probleem
“Veel glastuinders stoppen met hun bedrijf omdat ze hun huidige verwarmings- en arbeidskosten niet kunnen dekken. Tot nu toe heeft de staat geen enkele maatregel genomen om de glastuinbouwsector te steunen. Zoals we allemaal weten, is het een van de duurste sectoren in de landbouwsector en is er een rechtstreeks verband met de gas- en elektriciteitsprijzen”, aldus de Bulgaarse Vereniging van Tuinbouwers.

Gasleveringen aan Europa kunnen in enkele DAGEN worden stopgezet
De winstgevendheid van Nederlandse bedrijven is ook beïnvloed, omdat energie 20 tot 30 procent van hun kosten vertegenwoordigt, meldde Reuters. Een studie van ABN Amro voorspelde dat de stijgende energieprijzen Nederlandse bedrijven dit jaar ongeveer 22 miljard euro zouden kosten omdat de gas- en elektriciteitsprijzen bijna vijf keer zo hoog waren als in 2019.

Tot de zwaarst getroffen sectoren behoren de glastuinbouw, waarvan de jaarlijkse omzet ongeveer 8 miljard euro bedraagt, maar waar energie 20 tot 30 procent van de kosten vertegenwoordigt. Reeds 40 procent van de leden van de Glastuinbouw Nederland groep draait met verlies, als gevolg van te hoge energiekosten.

Bron: Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Quote

Economie nu.nl

23 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching