De rente die de overheid rekent op uitgestelde omzetbelasting is bijna marktconform. Foto: Shutterstock. - NLMagazine Economie &b Duurzaamheid - Uitstel van de betaling van omzetbelasting tijdens de lockdowns leek een welwillende handreiking van de Belastingdienst. Maar nu er voor het eerst moet worden terugbetaald, schrikt menig ondernemer zich heen-en-weer als men de rente over dit uitstel ziet. Zo ook bij onderneemster Leonie Duin van kindermodewinkel My Kids Store in IJsselstein die zich werkelijk een hoedje is geschrokken van de rente ziet die ze uiteindelijk moet betalen.
Toen ze van de Belastingdienst het aanbod kreeg om bijzonder uitstel voor haar omzetbelasting (BTW) aan te vragen, stond Leonie Duin van kindermodewinkel My Kids Store in IJsselstein er in eerste instantie helemaal niet zo bij stil. Ze was vooral blij. Haar winkel kon door de lockdown geen omzet maken en nu konden in ieder geval wat uitgaven worden doorgeschoven.
Ja, er stond wel iets van 'invorderingsrente' in de brieven die ze ontving, maar hoe veel zou dat nou kunnen zijn? De overheid zei telkens dat ze ondernemers in nood gingen helpen, dus wat kon er mis gaan? ,,Ook de mensen van de Belastingdienst die ik aan de telefoon kreeg gaven me niet de indruk dat er wat aan de hand was. Ze zeiden dat ik eigenlijk automatisch in die uitstelregeling terecht zou komen. Ik heb nooit een waarschuwend signaal gekregen.”
'Overheid wil geld aan ons verdienen'
Vorige week moesten Leonie en iedereen die steun heeft gehad tijdens de coronaperiode voor het eerst aflossen. Toen ze na ging rekenen sloeg de schrik haar om het hart. Of beter: de verontwaardiging. Op haar uitgestelde BTW-verplichtingen moet Leonie de komende vijf jaar totaal
€ 2140 aan rente betalen, maar liefst 8,7% van de oorspronkelijke schuld. Natuurlijk met rente op rente, maar dat komt toch neer op een rentepercentage van net boven de 4%, net iets lager dan een bank nu zou vragen. Een geraadpleegde accountant bevestigt de berekening van Leonie.
,,En dat vind ik onrechtvaardig. Op last van de overheid moest ik mijn winkel sluiten, waardoor ik geen inkomsten had. Maar nu lijkt het erop dat ze wel geld aan me willen verdienen, door bijna net zo veel rente te vragen als de banken.”
My Kids Store in IJsselstein is de winkel van Leonie Duin.
Rentepercentage nooit gecommuniceerd
Leonie heeft een punt. Met het rentepercentage dat de overheid ondernemers doorberekent, kom je in de buurt van marktconform. De goedkoopste persoonlijke lening die Leonie nu zou kunnen krijgen vraagt 4,7% rente. Het aflossingsbedrag per maand van die lening is dan € 459, vijftien euro meer dan de Belastingdienst in rekening brengt.
Het ergste vindt Leonie dat de Belastingdienst geen rentepercentage heeft genoemd toen ze uitstel van betaling van de omzetbelasting ging aanvragen. In alle communicatie, in bezit van De Ondernemer, wordt gemeld dat er 'invorderingsrente' wordt gevraagd, zeker, maar dat staat niet gespecificeerd. Er wordt wel iets over die invorderingsrente gezegd, maar die heeft betrekking op de NOW-terugbetaling. ,,Je moet je voorstellen dat een bank je op die manier een lening zou verstrekken. De overheid kan het wel en komt ermee weg.” Wat voor de Belastingdienst pleit, is de vraag of ondernemers bij een bank wel een lening zouden krijgen op basis van de cijfers van hun bedrijf.
Resultaat van onderhandeling met kabinet
Ondernemend Nederland-voorman Hans Biesheuvel kan het verhaal van Leonie bevestigen. ,,Ik dacht eerst dit over NOW ging, maar dit gaat over uitgestelde belasting. Daarover is hard onderhandeld met het kabinet en dit is wat we eruit konden slepen. We hadden alleen de VVD aan onze zijde. De overige kabinetspartners wilden helemaal marktconforme rente vragen en wilden niets weten van een terugbetalingstermijn van vijf jaar,” herinnert Biesheuvel. Hij geeft direct aan hier werk van te gaan maken.
"Je moet je voorstellen dat een bank je op die manier een lening zou verstrekken.
De overheid kan het wel en komt ermee weg"
Voor Duin zit er in de tussentijd niets anders op dan te gaan betalen, verzucht ze. ,,Natuurlijk. We zullen wel moeten.” Ze is blij dat haar verhaal, haar verontwaardiging, kan helpen de kant van ondernemers voor het voetlicht te brengen. ,,Telkens wekt de overheid de indruk dat ze ondernemers helpen. Klanten in mijn winkel zeiden toen dat ik het vast fijn zou vinden dat we zo worden geholpen. Maar voor de laatste NOW kwamen we ook al niet in aanmerking, omdat die in twee kwartalen viel en daardoor niemand genoeg verlies had geleden in de kwartalen om in aanmerking te komen. En ik ben vast niet de enige ondernemer die de omzetbelasting heeft uitgesteld. Dat steekt enorm. Want in de praktijk worden ondernemers helemaal niet geholpen. Sterker nog: het lijkt alsof de overheid verdient aan onze ellende.”
We hebben de Belastingdienst om een reactie gevraagd. Zodra die binnen is, vullen we dit artikel aan.
Bron: De ondernemer