Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - De stabiliteit van de aardgasreserves van de EU hangt nu af van een zachte winter. Maar nieuwe weersvoorspellingen voor volgende week geven aan dat ‘de kou van de Noordpool volgende week over West-Europa zal waaien en de eerste test zal zijn van de bereidheid van mensen om het aanzetten van de verwarming uit te stellen in een poging om energie te besparen en het huishoudbudget te ontlasten’, aldus Bloomberg.

Voorspeller Maxar WeatherDesk zegt dat de temperaturen in Londen 5 graden Celsius onder het gemiddelde zullen zakken en op 27 september 's nachts zelfs 6,5 graden Celsius kunnen bereiken. In Frankfurt, Duitsland, zullen de temperaturen op de 28e 3,5 graden Celsius onder het normale niveau zakken, terwijl Frankrijk en Spanje temperaturen zullen zien die 3-4 graden onder de seizoensnorm liggen, bericht Zerohedge.com.

"Het zal begin volgende week nog kouder worden als een golf van Arctische lucht zuidwaarts stroomt, en een sterke noordelijke wind zal het kille gevoel versterken", aldus het Britse ‘Met Office’.
Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben energiebesparingsmaatregelen goedgekeurd om de vraag naar aardgas te verminderen, terwijl de EU als geheel de doelstelling van 80% (nu 86,9%) heeft bereikt om de opslagtanks tegen 1 oktober te vullen.

Volgens Aurora Energy Research kunnen de EU-landen deze winter minstens drie maanden volstaan met een volledige NatGas-opslag. In Duitsland, de grootste economie van het blok en de thuisbasis van een kwart van de EU-opslag, is er ongeveer 80-90 dagen brandstof in opslag.

Maar met een druk op de regionale voorraden, die nog zijn verergerd door westerse sancties tegen Rusland en die een averechts effect hebben gehad, plus de sluiting van ‘Nord Stream 1’ door de Russische energiegigant Gazprom naar Europa, hangt de stabiliteit van de Europese aardgasreserves af van een relatief zachte winter. Als hetr koud genoeg wordt zal immers de vraag toenemen waardoor reserves sneller worden aangesproken zodat de aardgasprijzen nog verder zullen stijgen.

De koudegolf van volgende week is problematisch omdat het stookseizoen in de EU pas in de eerste helft van oktober begint.

Het is aan de Europese landen om de vraag naar aardgas te blijven verminderen. Uit de laatste gegevens van ‘National Grid Plc’ blijkt dat de vraag naar brandstof al ‘s ochtends vroeg toeneemt. Er moet een grotere besparingsinspanning worden geleverd voor de koudere maanden, anders kan ons wel eens een donkere en dure winter wachten.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

09 december 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue