08
Fri, Nov

Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Onder Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft een op de twaalf (8%) crypto’s. Dit komt neer op 1,18 miljoen Nederlanders. De vraag is of alle bezitters van deze digitale munt in beeld hebben wat de situatie is indien zij zelf niet meer bij machte zijn om toegang tot hun crypto’s te krijgen.

Digitale munt
Er zijn veel verschillende crypto ’s. Bitcoin is de meest bekende. In korte tijd zijn veel Nederlanders gestart met het aankopen van bitcoins. Motieven zijn onder meer “gokje wagen”, “kennisnemen techniek”, “vrienden doen het ook”, “verwachting hoge winst”. Meer dan de helft van de cryptobezitters doet het rustig aan doordat zij minder dan €500,– hebben geïnvesteerd in cryptomunten. Maar er zijn er natuurlijk ook die een (veel) hoger bedrag hebben geïnvesteerd.

Wat als bezitter van crypto ‘s komt te overlijden
Komt een bezitter van crypto ‘s te overlijden dan vallen deze crypto ‘s in de nalatenschap en komen deze toe aan de erfgenamen. In de praktijk ontstaan dan echter vaak problemen.
Dat begint al met dat veel nabestaanden niet op de hoogte zijn dat de overledene überhaupt crypto ‘s bezat. Worden deze crypto ‘s niet geïncasseerd dan gaan deze op termijn verloren.

Veel crypto-bezitters hebben niets geregeld
Een groot deel van de crypto-bezitters heeft niets geregeld voor de situatie dat zij zelf niet meer in staat zijn beslissingen te nemen, omdat ze bijvoorbeeld wilsonbekwaam zijn geworden of zijn overleden.

Gemachtigden of nabestaanden kunnen zich niet wenden tot een organisatie om toegang te krijgen tot de code die toegang geeft tot deze bitcoins. Wanneer de code onbekend is en blijft, dan blijft ook de crypto-erfenis voor altijd ontoegankelijk.

Het is dan ook raadzaam om jouw naasten te informeren over je crypto-bezit en vervolgens ervoor te zorgen dat op het moment dat jij daartoe niet meer zelf in staat bent, jouw naasten inzage krijgen in de code. Dat kan via handgeschreven instructies, opslag in een digitale kluis samen met andere waardevolle documenten of (bij grotere bedragen) via deponering bij een notaris.

Bron: Fiduce, Financieel Alert

Quote

Economie nu.nl

08 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching